FP tar strid för Ganna och sista länken
Nyheter | Sista länken
FP och sista länken kan rädda Ganna från utvisning Foto Colourox

FP tar strid för Ganna och sista länken

Folkpartiet tar nu öppen strid med Moderaterna i frågan om utvisningshotade 91-åriga Ganna Chyzjevska. Därmed står FP, C och KD i ena ringhörnan - M med migrationsminister Tobias Billström i den andra.

Publicerad 2012-02-28

Veteranen.se har tidigare rapporterat om att Barbro Westerholm (FP) krävt att den dementa 91-åriga kvinnan ska få stanna i Sverige där hennes släktingar finns. Nu har även Folkpartiets partistyrelse tagit ställning:

– Den svenska flyktinglagstiftningen behöver förändras. Vi menar att en ensamstående person som uppnått en mycket hög ålder ska kunna beviljas uppehållstillstånd i Sverige om barn och barnbarn finns här och det inte finns några nära anhöriga i hemlandet.

Kristdemokraterna var först ut att ta ställning för Gannas rätt att stanna i Sverige.

Betala försäkring

Så småningom satte också Centern ner foten, men med ett fundamentalt villkor: För att få ta hit sina äldre anhöriga måste man först tvingas teckna en privat försäkring för att täcka sjukvård och äldreomsorg.

– Vi vill gå ännu längre än ”sista länken”. Vi vill att du ska få ta hit alla äldre anhöriga, föräldrar, mostrar eller fastrar. Men du måste själv stå för kostnaden, säger vice partiledare och gruppledare Centerpartiets Anders W Jonsson.

För dyrt för Sverige

Tobias Billström tänker inte ändra dagens lagstiftning. Folkpartiets förslag innebär mycket höga kostnader för kommuner och landsting, anser han.

– Skulle man gå tillbaka till ett familjetillhörighetsbegrepp som det såg ut före 1997 så innebär det att man gör det möjligt för en mycket stor krets att komma hit, långt utöver kärnfamiljen, och långt utöver de närmsta släktingarna, och det är frågan om Sverige skulle klara av att bära de kostnaderna, fortsätter Billström.

Få skulle beröras

Jan Björklund tror inte på en sådan utveckling.

– Att återinföra sista länken-regeln kommer troligen att beröra få personer. På det stora hela kommer de migrationsströmmar som varje år går både in och ut ur Sverige inte att påverkas. Men vårt lands flyktingpolitik skulle bli väsentligt mer medmänsklig, säger Jan Björklund.

Samtliga fem pensionärsorganisationer har också reagerat starkt mot behandlingen av Ganna.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Ganna Chyzhevskakommer från Ukraina. Regeringen vill utvisa henne dit.

Europadomstolen har förbjudit Sverige att göra detta sedan familjen har överklagat det svenska beslut.

Läkarna bedömer att Ganna Chyzhevska har kort tid kvar att leva.

Hon har hela sin familj och alla sina anhöriga i Sverige.

Den så kallade sista-länken-regeln innebär att anhöriga äldre ska få komma till Sverige om det är här de enda anhöriga finns.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas