Nyheter

Läkare tycker dementa Ganna kan utvisas

Publicerad 2011-10-17

– Migrationverkets förtroendeläkare är specialist i allmän medicin och företagshälsovård. Han håller inte med en läkare som är expert i demens. Utan att ha träffat mormor anser han att mormor kan utvisas, säger Ganna Chyzhevskas barnbarn Anna Otto i en kommentar till Veteranen.

Många har upprörts över utvisningsbeslutet som säger att dementa Ganna Chyzevska ska lämna sina barn och barnbarn i Sverige för att själv tvingas flytta till Ukraina. Utvisningen skulle ha ägt rum 4 oktober men Migrationsverket valde att avvakta i väntan på ett läkarutlåtande.

Och nu ser det alltså ut som om Migrationsverkets läkare gör bedömningen att den dementa 91-åringen kan utvisas.

De anhöriga har tidigare uttryckt förhoppningar i media om att EU-domstolen ska komma fram till att utvisningen är kränkande och stoppa Migrationsverkets planer.

Tidigare fanns en möjlighet för äldre med hela släkten i Sverige men ingen kvar i hemlandet att få stanna – den så kallade sista länken – men 1997 togs lagen bort.

Barbro Westerholm, tidigare ordförande för SPF, numera riksdagsledamot och Folkpartiets talesperson i äldrefrågor, har uttalat sig om fallet och anser att lagstiftningen måste ses över.

– Lika lite som man ska separera barn från sina föräldrar ska man göra tvärtom. Vi måste få fram principer för hur man behandlar så här sköra och gamla, har hon sagt till DN.

I sitt nyhetsbrev från 9 oktober tar hon upp frågan om Ganna Chyzhevska och pekar på att en dement man från Kosovo vars fru och son bodde i sverige inte utvisades på grund av att det förelåg synnerligen ömmande omständigheter. I Gannas fall har Migrationsverket dock gjort bedömningen att ömmande omständigheter saknas.

”Jag har svårt att se avgörande skillnader mellan de båda fallen.” skriver Barbro Westerholm och efterlyser uppföljning av hur det faktiskt går för de äldre personer som utvisas.

”Skickar vi iväg mycket gamla människor till omänskliga förhållanden eller inte. Samtidigt måste vi vara klara över att vi inte får skapa en situation som gör att vi försvårar för gamla föräldrar att komma och besöka sina barn här i Sverige av rädsla för att de inte åker tillbaka till hemlandet”.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas