”Gör så ont att behöva ställa in”
Jan Ancker och Powerhuset vid invigningen.
Nyheter | Mot ensamhet

”Gör så ont att behöva ställa in”

Att vårdcentralen skriver ut recept på att gå till Powerhuset och fika är ett tydligt tecken på att projektet gör nytta. "Aldrig ensam i Gnestabygden" fyller två år.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-19

Verksamheten i Powerhuset, som invigdes i juni 2018, är ett samarbete mellan kommunen, SPF Seniorerna och PRO. Och förutom föreningarnas aktiviteter så finns frivilligverksamhet och kommunens anhörigstöd i huset.

Över förväntan

Jan Ancker, ordförande i SPF Seniorerna Gnesta Daga har varit med från början.

– Det har gått över förväntan. Vi har huset fyllt med aktiviteter. Allt från möten och trivselfika, föredrag, träffar för damer, bokklubbar och kurser i matlagning.

Alla välkomna

Sedan starten har projektet fått namnet justerat. Från Aldrig ensam i Gnesta till Aldrig ensam i Gnestabygden. Alla ska känna sig välkomna, även de från samhällena utanför centralorten. Att kommunen är förhållandevis liten ser Jan Ancker som en fördel. I en stor kommun med fler föreningar och seniorer blir det svårare att samverka och svårare att hitta ett hus som kan rymma alla tror han.

Vad har hänt under de här två åren?

– Det som har utvecklats och gått fortare än vad vi trott är vår frivilligverksamhet som vi driver tillsammans med kommunen, liknande det som kallas ”Väntjänst” på andra platser.

Kommunen betalar för en frivilligsamordnare på 75 procent, som jobbar mycket mot seniorer, framför allt med fokus på att bryta ensamhet.

50 nya relationer

– Vi erbjuder sällskap. Man går hem till folk som sitter ensamma och fikar eller läser tidningen. Vad man gör bestämmer den som man kommer hem till.

Frivilligverksamheten drog igång först sommaren 2019. Men redan nu har samordnaren lyckats få ihop femtio relationer, berättar Jan Ancker.

Husdjurshjälp

En annan nyhet är att frivilligverksamheten även hjälper till att ta hand om husdjur när ägaren behöver ligga på sjukhus eller liknande.

– Husdjur för en ensam människa är jätteviktigt. De är sällskap och trygghet. Men det finns folk som undviker att åka på läkarundersökningar för att de inte vet vad de ska göra med sitt husdjur och det är ju katastrof. Men nu kan man ringa oss, säger Jan Ancker.

Genererar idéer

Husdjurshjälpen, som kom till efter en idé från en av volontärerna, har varit så lyckad att många andra föreningar sneglar på att göra någonting liknande.

– Det är så roligt är att projektet har börjat idéspruta av sig själv.

Dokumentation

Själva huset ger också upphov till verksamhet. En grupp dokumenterar dess speciella historia. Huset byggdes en gång i tiden som byktvätt där de som bodde i träkåkarna runt omkring kunde elda för att tvätta i varmvatten. Sedan blev där även karbad. Huset har även hyst industrilokaler och en bastu.

Uteservering

En annan grupp ägnar sig åt den stora trädgården.

– Huset har 3500 kvadratmeter trädgård, men den har legat i träda i en massa år.

Nu har man inventerat vad där finns för växter och börjat planera och plantera. Tanken är att det ska bli en uteservering och en grillplats.

Torsdagsträffar

Powerhuset har en anställd som hjälper till att hålla huset öppet för alla som vill mellan tio och tre alla vardagar. Varje torsdag mellan ett och tre har man en öppen träff, då det bjuds på någon form av underhållnig och man fikar tillsammans. Torsdagsträffarna brukar lockar mellan 40 och 70 personer.

Fått statsbidrag

Från början finansierades anställningen med hjälp av Arbetsförmedlingen. Det stödet försvann sedan.

– Men här om veckan så löste sig allt för då fick vi del av statsbidraget för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Det är ju precis det vi gör.

Totalt fick projektet Aldrig ensam i Gnestabygden 200 000 kronor så nu är Powerhuset bemannat en tid framöver igen.

Krävs pengar

Man ska inte sticka under stol med att det krävs pengar för att driva ett sådant här projekt, menar Jan Ancker. Verksamheten får hyra lokalerna i Powerhuset till ett mycket förmånligt pris från kommunen. Och tack vare statsbidraget kan man hålla igång ett tag till.

Avlastar vården

Nyckeln är samarbetet mellan seniorföreningarna och kommunen. Och Jan Ancker oroar sig inte. Stödet från kommunen är stort. Gnestas kommunalråd pratar gärna om Powerhuset som ett framgångsrikt exempel.

– Snart tror jag att vi kan peka på att vårdcentralerna blir avlastade, säger Jan Ancker.

–  Vi har till och med exempel på att de kommit från vårdcentralen med receptlappar där det står ”gå till Powerhuset för att fika.”

Avblåst alla aktiviteter

När vi pratar har han nyligen varit på möte med Gnesta seniorsamverkan om hur verksamheten ska förhålla sig till Coronautbrottet. (Detta var innan rekommendationen att seniorer ska försöka isolera sig / reds anm.) Mötet tog enhälligt beslutet att blåsa av alla aktiviteter tills vidare.

– Det gjorde så ont att behöva ta beslut om att ställa in.

Ger så mycket positivt

Pandemin påverkar folk i hela samhället och för ofrivilligt ensamma seniorer kan den ”sociala distanseringen” bli extra kännbar. Förhoppningsvis kommer Powerhuset snart att kunna öppna för sociala aktiviteter igen.

– Det ger så mycket positivt tillbaka. Det har varit mycket jobb med att få igång det här och hålla det vid liv. Men alla glada och nöjda människor man möter är belöningen. Det sitter i hjärtat.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas