Ny väg ur ensamheten
Nyheter | Gemenskap

Ny väg ur ensamheten

Nu finns en metod för hur äldres ofrivilliga ensamhet ska kunna brytas.

Jan Arleij
Publicerad 2019-03-25

SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna samlades på måndagseftermiddagen (25/3) på SPF Seniorernas kansli i Stockholm för att tillsammans med inbjudna gäster lansera ett nytt studiematerial kallat ”Tillsammans mot ensamhet – så gör vi för att nå äldre som upplever ofrivillig ensamhet”.

Materialet är en 64-sidig skrift som arbetats fram i ett nära samarbete mellan seniororganisationerna och studieförbunden ABF och SV (Studieförbundet Vuxenskolan).

Söka upp

I skriften får man möta personer som berättar om hur det är att vara ensam. Men också hur det kan gå till att ta sig ur en ofrivillig ensamhet.

– Syftet med studiematerialet är att vi ska hitta metoder att söka upp ensamma äldre människor som kan behöva stöd för att komma tillbaka till ett socialt sammanhang, säger Åsa Österberg, som är utvecklingsledare och utbildningsansvarig på SPF Seniorerna.

Kan gå igång

Tanken är att man nu på många håll ute i landets seniorföreningar ska starta studiecirklar med hjälp av materialet.

– Har man frågor om hur arbetet kan komma igång vänder man sig till oss, säger Cecilia Öberg från ABF som tillsammans med Åsa Österberg har tagit fram skriften, med Seniorens förra chefredaktör Gunilla Lindahl vid pennan.

Nytryckt.

Parallellt med produktionen av skriften har under ledning av projektledarna Guy Lööv och Malin Wennberg cirka 150 frivilliga seniorer på fem utbildningskonferenser på olika platser i landet utbildats till så kallade ambassadörer i frågor om äldres ofrivilliga ensamhet.

Stora risker

– Det finns alldeles för många äldre i Sverige som är ensamma och för den som är ofrivilligt ensam ökar risken för sjukdomar och en för tidig död, skriver SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i inledningen av studiematerialet.

– Pensionärsorganisationerna kan göra mycket för att förändra situationen. Våra organisationer finns över hela landet och det är mycket vi kan erbjuda.

Tror på tanken

Äldre själva kan göra insatser för att motverka ensamhet, understryker Eva Eriksson, PROs ordförande Christina Tallberg och SKPF Pensionärernas ordförande Berit Bölander.

– Oavsett om vi tillhör dem som har ett stort antal människor runt oss eller är ensamma är vi alla äldre och vi kan mötas på jämlika villkor. Vi tror på tanken att äldre möter äldre och vi ska fortsätta att bekämpa ensamheten och arbeta för mer gemenskap.

Regeringen

Samtidigt hoppas organisationerna på att regeringen hjälper till med ekonomiska medel för att få igång arbetet på bred front ute i landet.

Socialminister Lena Hallengren (S) kommer att få ett exemplar av studiematerialet på nästa möte i regeringens pensionärskommitté den 4 april.

PROs Margareta Bergdahl och Jan Ancker från SPF Seniorerna.

I Gnesta har projektet hittat inspiration genom ett långvarigt och nära samarbete mellan SPF Seniorerna och PRO. Redan i somras kunde man inviga en gemensam mötesplats för kommunens Seniorer, ett seniorhus.

– En viktig del i att vi kunde få igång det hela var kommunens intresse och stöd. Men också förstås att vi i SPF Seniorerna och PRO ser till det vi har gemensamt och bygger vidare på det, sa Jan Ancker, ordförande i SPF Seniorerna Gnesta, till Senioren i samband med lanseringen av det nya kursmaterialet.

Hans motsvarighet i PRO, Margareta Bergdahl, fyllde i:

– Det är fantastiskt roligt att se hur intresset för det här sprider sig. Jag tror att det kan komma igång ett arbete på många håll runt om i landet.

Här finns studiematerialet

Studiematerialet ”Tillsammans mot ensamhet” har tryckts i en begränsad upplaga, men kan laddas ner digitalt från SPF Seniorernas hemsida. Studiematerialet finns även tillgängligt på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida.

En powerpointpresentation finns också att ladda ner för den som vill berätta för andra om projektet och för att sätta igång en verksamhet.

Dölj faktaruta

 

Jan Arleij
Publicerad 2019-03-25
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas