Chans till samvaro för Gnestas seniorer
Nyheter | Samverkan
Jan Ancker, SPF, Linda Bergström, Vuxen- och omsorgsförvaltningen, Ingrid Jerneborg Glimne, Vuxen- och omsorgsnämnden och Margareta Bergdahl, PRO. Foto: Josefin Andersson

Chans till samvaro för Gnestas seniorer

Mycket av den ensamhet som finns bland äldre i Gnesta kan vara på väg att brytas.

Jan Arleij
Publicerad 2018-06-05

Det hoppas i alla fall SPF Seniorerna och PRO som tillsammans med Gnesta kommun har öppnat ett gemensamt aktivitetshus mitt i stan.

Under måndagen (4/6) invigdes det nya aktivitetshuset i det så kallade Powerhuset med fest och mingel.

– För mig är det här en glädjens dag, en samverkans dag och en framtidens dag! Jag ser bara möjligheter med vårt nya samarbete. Det är helt fantastiskt att vi nu får inviga detta gemensamma hus, sa Jan Ancker, ordförande för SPF Seniorerna i Gnesta.

– Det unika med Powerhuset är att även kommunen finns i huset med sin expedition för anhörigstöd, och under hösten kommer en nybildad förening för frivilligverksamhet att flytta in.

Modell finns

Det var för ungefär ett år sedan som planerna väcktes att pensionärsföreningarna i stan skulle samarbeta för att få ett aktivitetshus.

Tanken med huset är att skapa en mötesplats för Gnestas Seniorer, ett Seniorhus, efter modell som redan finns i flera sörmländska kommuner.

Aldrig ensam

Det kommer att ordnas olika aktiviteter i huset. Men vill man bara komma förbi och ta en kopp kaffe går det också bra.

– Det bästa är att vi kan samla alla pensionärer i Gnesta och hjälpa dom att bryta ensamheten, sa Margareta Bergdahl, ordföranden PRO Gnesta till SVT Nyheter Sörmland som bevakade invigningen.

Måttot ”Aldrig ensam i Gnesta” blir nu ledstjärnan de närmaste åren, säger Jan Ancker till Senioren.

– Det är vårt mål och vår önskan att den nya mötesplatsen ska öka Gnestaseniorernas livskvalitet. Vi kommer att tillsammans med kommunen jobba för att försöka bryta den ofrivilliga ensamhet som många seniorer hamnar i, kanske efter ett avslutat långt arbetsliv eller för att man blivit ensam för att en livspartner avlidit.

Eniga politiker

Den ofrivilliga ensamheten hos äldre leder till sjukdom och ohälsa, menar politikerna i kommunen.

– Det är ett viktigt samarbete som nu inleds. Med Powerhuset som gemensam plattform finns stora möjligheter till utveckling, engagemang, högre sysselsättning och fler möten mellan människor, säger kommunalrådet Johan Rocklind (S).

Kommunalrådet Ann-Sofie Lifvenhage (M) håller med:

– Fysisk aktivitet och socialt sammanhang är enormt viktigt för att främja välmåendet och förebygga både den fysiska och psykiska ohälsan som vi vet finns bland våra äldre idag.

Den nya mötesplatsen. Foto: Josefine Andersson
Jan Arleij
Publicerad 2018-06-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas