Gratis broddar sparar lidande – och pengar
Foto: Getty Images
Nyheter | halka

Gratis broddar sparar lidande – och pengar

Övertorneå är en av kommunerna som delar ut gratis broddar till personer över 65 år. Resultatet? Färre halkolyckor och bättre ekonomi.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-20

Enligt Socialstyrelsen ramlar varje år ungefär 100 000 personer i Sverige över 65 år och slår sig så illa att de behöver sjukvård.

Men tack vare utdelandet av gratis broddar till 65-plussare har flera kommuner lyckats minska antalet halkolyckor. En av de kommunerna är Övertorneå där det redan är gott om snö på marken.

Sedan några år innan pandemin har de satsat på gratis broddar till alla personer över 65 år. Det kostar den lilla kommunen i Tornedalen 100 000 kronor årligen. Själva menar de att det är en besparing.

– Ja, det är ju det här med halkolyckor och lårbensbrott. Hur mycket kostar det? Dels lidande för den som drabbas men också kommunala kostnader, som till exempel hemtjänst, säger Tomas Mörtberg (C) kommunalråd i Övertorneå till TV4.

Sedan 2017 har fallolyckor och höftfrakturer minskat i Övertorneå och per capita i Norrbotten har Övertorneå lägst antal höftfrakturer.

”Billig försäkring”

Ingela Jakobsson-Åhl är en av alla kommuninvånare som nappat på erbjudandet om gratis broddar.

– Jag använder dem flera gånger i veckan. Det är ju en billig försäkring för att undvika ett lårbensbrott, säger hon till TV4.

På frågan om alla kommuner borde införa gratis broddar till alla över 65 år blir svaret kort och koncist:

– Absolut!

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas