– Haveriet med 57-orna måste utredas i botten
Stort pådrag på Mynttorget. Foto: Jan Arleij
Nyheter | Pensioner

– Haveriet med 57-orna måste utredas i botten

Politiker i Pensionsgruppen kräver nu att felbehandlingen av 57-orna utreds noga. Regeringen jobbar samtidigt vidare med frågan om hur 57-orna ska ersättas fullt ut.

Jan Arleij
Publicerad 2023-09-12

Skatteutskottets ordförande Edward Riedl (M) säger att regeringen analyserar möjligheterna och tekniken för att återbetala de för höga arbetsgivaravgifterna som tagits ut på årskull -57 under 2023.

Beskedet kom på måndagen (11/9) under en paneldebatt i samband med en stor demonstration på Mynttorget arrangerad av företrädare för de drabbade 57-orna.

– Det kommer inte med i höstbudgeten och vi kan inte lova något förrän vi vet att vi kan leverera, sa Edward Riedl och syftade på 57-ornas krav på ersättning för statens för höga uttag av arbetsgivaravgifter för årskullen under 2023.

Med ränta

Närmare 300 deltagare hade samlats denna sensommarvarma septemberdag under plakat och paroller för att visa att man också kräver ”full återbetalning med ränta” – inte bara ”kompensation” – för det för höga skatteuttag som riksdagen i maj 2022 beslutade att ta ut på 57-ornas pensioner under 2023.

Stämningen på torget var varm och stundtals närmast uppsluppen. Glädjen och stoltheten var påtaglig efter att finansminister Elisabeth Svantessons (M) nyligen (26/8) gett klartecken till att kompensation ska utgå under 2024 med 3,2 miljarder till 57-orna.

Att få det politiska etablissemanget med regeringen i spetsen att slutligen backa för kraven, och att dessutom göra det med beröm till 57-orna för deras idoga kamp för rättvisa ger råg i ryggen och känsla av upprättelse.

Arbetsgivaravgifterna

Men skärpan och uppmärksamheten på politikernas besked under måndagens paneldebatt var oförändrat mycket hög, och faktum är att de inte är tillräckliga, enligt 57-orna och många med dem, exempelvis pensionsexperten KG Scherman.

Som Hugh O´Brian, en av ledarna för 57-ornas uppror, uttryckte det:

– Vi är glada för den viktiga delsegern med kompensationen, men vi ger oss aldrig förrän vi har fått full återbetalning med ränta. Arbetsgivaravgifterna måste självklart också återbetalas.

Eva Eriksson fick 57-ornas applåder.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, som kämpat för 57-ornas sak i över ett års tid, fick äntra scenen först av alla tillsammans med ledarna för övriga pensionärsorganisationer och för Skattebetalarna.

– Det här är något av en årsdag för det är nu ett år sedan vi skrev vårt första brev till dåvarande finansminister Mikael Damberg med krav på kompensation till 57-orna för det man har förlorat. Redan då visste man att man hade fattat ett oerhört slarvigt beslut.

Syna noga

När regeringen lägger fram det slutliga förslaget om hur kompensationen verkligen ska se ut och realiseras så kommer SPF Seniorerna att granska det mycket noga.

– Politiken har inte vetat vad man har gjort. Då har det krävts det att det civila samhället i form av er 57-or, av pensionärsorganisationer och av andra civila organisationer och krafter gått in med kraft och agerat. Det har vi gjort och det har gett resultat. Det är också det som är demokrati, när man tillsammans kan åstadkomma ändrade beslut, sa Eva Eriksson vilket 57-orna besvarade med en varm applåd.

Gå till botten

Skattebetalarnas VD Christian Elström hakade på:

– Det är viktigt att kompensationen nu blir fullständig. Det är självklart att man ska få ränta på pengarna. Vi tänker inte heller släppa frågan förrän allting är utrett och klart.

Christian Ekström vill att en genomlysning görs av hur politikerna överhuvudtaget kunde göra de misstag som skedde.

– Man behöver ta reda på vad man måste göra för att något liknande inte ska upprepas i framtiden. När sådana här misstag slinker igenom undrar man vad som kan hända nästa gång, kommenterade Christian Ekström till Senioren efter demonstrationen.

Christian Ekström.

Att långt ifrån det sista ordet är sagt när det gäller hur 57-orna har behandlats står alltså klart efter måndagens demonstration:

– Jag vill se en utredning av hur det här kunde gå så snett och hur vi kan se till att det inte sker igen, sa Hans Eklind (KD), ledamot av Pensionsgruppen, till Senioren några minuter innan han stegade upp på scenen för att gratulera 57-orna till att i alla fall ha vunnit tillbaka 3,2 miljarder av de pengar som staten har tagit ut i för höga skatter.

Kravet framförde han också inför alla åhörare och demonstranter.

– Det är viktigt för förtroendet för hela pensionssystemet att det här blir rätt hela vägen.

Martina Johansson (C) och Hans Eklind (KD), båda i Pensionsgruppen.

I en av paneldiskussionerna deltog Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ali Esbati:

– Den kanske största segern som ni 57-or har vunnit ligger nog i att politikerna framöver inte kommer att våga göra sådana här saker i fortsättningen mot pensionärer. Politikerna liksom chansade på att behandlingen av 57-orna skulle passera, vilket ju inte lyckades. Det får goda följder för lång tid framåt.

Birgitta Sevefjord från Tantpatrullen som sedan många år demonstrerar regelbundet på Mynttorget för ett rättvisare pensionssystem:
– Det är så hoppfullt att se hur 57-orna har lyckats vinna sin framgång. Nyckeln är att många, vanliga människor har gått samman för att säga ifrån.

De talade på torget

Edward Riedl, M, ordförande i finansutskottet
Hans Eklind, KD, finansutskottet
David Perez, SD, finansutskottet
Ali Esbati, V, finansutskottet
Sofie Eriksson, S, skatteutskottet
Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande
Ylva Thörn, PRO 1:e vice ordförande
Lisa De Paulo Sandberg, SKPF förbundsordförande
Christian Ekström, VD, Skattebetalarna

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-09-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas