Beskedet: 57-orna ska kompenseras!
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson: Ett efterlängtat besked.
Ekonomi & Pension | Nyheter | skatteregler

Beskedet: 57-orna ska kompenseras!

Äntligen kommer beskedet. Personer födda 1957 kommer att kompenseras för skattesmällen som drabbade årskullen när de nya pensionsåldrarna klubbades igenom i riksdagen. En seger också för SPF Seniorerna som tidigt började driva frågan hårt.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-08-26

Det är Tidöpartierna som på Aftonbladet Debatt skriver att misstagen som skedde när beslutet om höjda pensionsåldrar togs ska rättas till.

”Det ska löna sig att arbeta och att ha arbetat. Det gäller så klart även de som är födda 1957. Därför kompenserar våra fyra samarbetspartier nu 57:orna för det fel som orättvist drabbade dessa pensionärer”

Så inleder Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) artikeln på Aftonbladet Debatt.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson välkomnar nyheten:

– Ett mycket positivt besked från regeringen att årskullen född 1957 ska kompenseras för skatteorättvisan som de drabbas av i år. Samt att det inte kommer att upprepas för födda 1959, säger Eva Eriksson.

Läs också: 57-or inte nöjda: Flera besked saknas från regeringen

Hon fortsätter:

– SPF Seniorerna har sedan regeringen tillträdde skickat brev och skrivelser till regeringen, samtalat med politiker samt synts i debatten. Där har vi i sak framfört den oacceptabla hanteringen av 57:orna och vårt krav på rättvis skatt för dem. Vi är idag glada för att vårt arbete har gett resultat och för 57:ornas skull. Rätt skall vara rätt.

Läs också: Eva Eriksson i SVT och TV4 om 57-orna

Skatteregler

Kritikstormen har växt i styrka och till slut kunde inte regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna göra annat än att rätta till misstaget. Så här skriver partiledarna bland annat på Aftonbladet Debatt.

  • Personer födda 1957 kompenseras genom utbetalning på skattekontot från 1 juli 2024. Inget ansökningsförfarande krävs. Satsningen kommer totalt sett att motsvara skatteeffekten av det förhöjda grundavdraget. Den exakta utformningen kommer vi att återkomma till. Sammantaget bedöms kompensationen uppgå till 3,2 miljarder kronor och omfatta ca 110 000 personer.
  • För att inte samma situation ska uppkomma för personer födda 1959 aviserar regeringen att ikraftträdandet av en höjd åldersgräns till 67 år, för rätt till det förhöjda grundavdraget, senareläggs med ett år till den 1 januari 2027. Detta bedöms innebära minskade skatteintäkter med 3,4 miljarder kronor 2026.

Senioren har upprepade gånger skrivit om orättvisan mot 57-orna och varför det blev så. Det handlar om att staten i alla avseenden förutom skatten (förhöjt grundavdrag år 2023) betraktar personer födda 1957 som pensionärer. Det kan innebära så mycket som 2 000 kronor mer i skatt i månaden.

Du hittar flera av texterna nedan.

Läs också
Jan Hagberg
Publicerad 2023-08-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas