Förslag i riksdagen: 3,3 miljarder till 57-orna
Nu kommer två skarpa förslag till riksdagen. Foto: Getty Images
Nyheter | Vårbudgeten

Förslag i riksdagen: 3,3 miljarder till 57-orna

Miljöpartiet satsar 3,3 miljarder i sitt alternativ till regeringens budget för att kompensera för skattesmällen mot årskull 1957.

Jan Arleij
Publicerad 2023-05-04

Under rubriken ”Stoppa den orättvisa behandlingen av personer födda 1957” skriver partiet att årskullen måste kompenseras för att man i år går miste om det förhöjda grundavdraget.

Den orättvisa behandlingen av 1957:orna ska upphöra, skriver man i sin budgetmotion som presenterades i förra veckan (27/4).

I tisdags (2/5) följde Vänsterpartiet upp.

”Att en regering som säger sig vilja sänka skatten för pensionärer valde att gå fram med kraftiga skattehöjningar för en stor del av landets pensionärer i dessa ekonomiskt svåra tider är obegripligt.” skriver partiet i sin budgetmotion.

Skattehöjningen för personer födda 1957 måste dras tillbaka, menar partiet, som beräknar den genomsnittliga skattehöjningen i den berörda gruppen till 26 100 kronor, ”vilket motsvarar 7 procent av den genomsnittliga förvärvsinkomsten”.

Under året

Socialdemokraterna har inget konkret förslag för att kompensera 57-orna, inte heller Centerpartiet i sina skuggbudgetar.

Men som Senioren tidigare rapporterat är S öppet för att stödja ett förslag om kompensation.

Ljusglimtar

Den 17/4 la regeringen fram sin vårändringsbudget. Kritiken mot den var hård, inte minst från SPF Seniorerna.

Nu har samtliga oppositionspartier lagt fram sina förslag. Mager kost, men några ljusglimtar finns ändå, summerar SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Eva Eriksson.

– Det är glädjande att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet utlovar kompensation för den orättvisa högre skatt som pensionärer födda 1957 har drabbats av och att Socialdemokraterna välkomnar om eventuella justeringar och övergångsregler föreslås.

– Det betyder att den orättvisa skatten kommer att kunna åtgärdas under året om regeringen bara lämnar ett förslag till riksdagen.

Sänka momsen

Miljöpartiet föreslår också en nedsättning av moms på nödvändiga basvaror under tre månader, ett förslag som går i linje med vad SPF Seniorerna krävt under lång tid.

– Jag välkomnar att Miljöpartiet föreslår just en sådan nedsättning av momsen under tre månader. Samtidigt är jag besviken att övriga oppositionspartier är tomhänta när det gäller att minska kostnaderna för seniorhushållen, säger Eva Eriksson.

SPF Seniorerna är också positivt till att Miljöpartiet föreslår att tandvård ska omfattas av samma högkostnadsskydd som annan sjukvård, och att Vänsterpartiet vill satsa 8 nya miljarder till regionerna och Centerpartiet ökar de generella statsbidragen till kommunsektorn.

Kollektivtrafiken

Ytterligare steg framåt enligt SPF Seniorerna är Miljöpartiets förslag om ett kollektivtrafikkort som skulle gälla i hela landet och som skulle kosta 250 kronor i månaden för pensionärer och Vänsterpartiets förslag om halverade biljettpriser i kollektivtrafiken.

Många seniorer är beroende av en prisvärd och väl fungerande kollektivtrafik. Därför välkomnar SPF Seniorerna satsningar i kollektivtrafiken, säger Eva Eriksson.

Jan Arleij
Publicerad 2023-05-04
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas