Mycket återstår innan 57-or fått rättvisa
Från demonstrationen i maj 2023. Foto: Jan Arleij
Nyheter | Brister

Mycket återstår innan 57-or fått rättvisa

När 57-orna ska få tillbaka sina skattepengar bör de också få ränta på återbetalningen. Det kräver SPF Seniorerna.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-19

Efter en lång och hård strid mot det politiska etablissemanget fick årskull 57 – cirka 110 000 personer – slutligen politikernas öra efter att ha beskattats orättvist under 2023.

Staten hade då tagit ut cirka 2 000 kronor mer i skatt varje månad för en vanlig pensionär och cirka 3 000 kronor i månaden om man fortfarande arbetade.

SPF Seniorerna var först av alla att ställa sig på 57-ornas sida. Opinionstrycket växte alltmer och till slut måste politikerna kapitulera.

I höstas kom så regeringens besked om att den högre skatten ska återbetalas i juli.

Dessutom ska årskull 1959, som utan förändringar skulle ha drabbats av samma felaktiga skatt, beskattas korrekt år 2026.

Räcker inte

Regeringsförslaget om återbetalning har nu varit ute på remiss med svarstid fram till i måndags (15/1).

Återigen ställer sig SPF Seniorerna på barrikaderna, eftersom man anser att regeringen inte gör tillräckligt i förslaget.

Kärnan i kritiken framförs av SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i en debattartikel på Altinget tillsammans med SKPF Pensionärernas ordförande Liza di Paolo-Sandberg.

Eva Eriksson.

– Precis som ränta kan utkrävas av staten i samband med återkrav i skattefrågor bör det omvända gälla här, skriver de båda.

Organisationerna saknar även ett resonemang och ett förtydligande kring det faktum att de i årskull 1957 som arbetat under förra året har betalat in full egen- och arbetsgivaravgift.

Bör återkomma

Detta trots att personerna i fråga dels inte kunnat ta del av försäkringar på arbetsmarknaden under förra året och dels skulle ha haft en lägre avgift från att de når pensionsåldern.

– Detta menar vi är mycket motsägelsefullt, och riskerar även att drabba årskull 1959 om ett par år. I båda fallen menar vi att regeringen bör återkomma med förslag kring såväl ränta som för höga avgifter.

Måste informera

Eva Eriksson och Liza di Paolo-Sandberg menar att hela debaclet med skatteorättvisan ”tydliggör behovet av en översyn av hela pensionssystemet”.

Men pekar också på vikten av att regeringen inser betydelsen av information.

– Vi märker redan nu av att personer födda 1957 undrar hur, när och var återbetalningen kommer att ske. Trots det anser inte regeringen att några informationsinsatser kring skatteåterbetalningen till årskull 1957 behövs.

Här kan du läsa hela debattartikeln.

Nu är man på väg att göra om samma misstag igen, skriver förbundsordförandena.

– Informationsinsatser är avgörande, då som nu, för att alla berörda ska kunna planera sin ekonomi. God information är också en tillitsfråga. Information bör därför gå ut så snart som möjligt till de som berörs av återbetalningen. Exempelvis information om tid för utbetalning och ansvarig myndighet, men också om eventuella sociala ersättningar påverkas under 2024.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas