Genombrott för drabbad årskull
Från demonstrationen i maj 2023. Foto: Jan Arleij
Nyheter | Protest

Genombrott för drabbad årskull

Ett hundratal 57-or samlades i fredags på Mynttorget utanför riksdagshuset för att visa sitt missnöje mot den extra skatt som årskullen måste betala. Samtidigt pågick en riksdagsdebatt som kan öppna för en politisk tvärvändning.

Jan Arleij
Publicerad 2023-05-29

Det gick nästan att ta på ilskan och besvikelsen hos 57-orna. Skyltar och plakat formulerade lika indignerat som tydligt vad man anser att saken gäller: ”Lurad av riksdagen” och ”Gör om och gör rätt”, för att ta några exempel.

Men atmosfären var samtidigt lugn och demonstranterna utstrålade en tålmodig målmedvetenhet.

– Vi bara måste vinna den här frågan, inte enbart för sakens skull att det är en helt orimlig och orättvis beskattning av enskild årskull utan också för tilltron till politiken och vårt demokratiska system, sa Hans Dreijer till Senioren.

Hur menar du då?

– Det är en fundamental grund att vi alla ska behandlas lika inför lagen. När beslutsfattarna då begår ett misstag som ensidigt missgynnar en årskull är det extremt viktigt att man öppet medger det och framför allt att man rättar till det. Det har nu gått ett helt år och man undviker fortfarande att lösa frågan. Det är en underlåtenhet som innebär att många riskerar att tappa förtroendet för vårt politiska system.

Hans Dreijer.

Mirja Harrysson, för övrigt medlem i SPF Seniorerna, var en annan demonstrant som uttryckte sin ilska.

– Jag är här för att jag är så förbannad på hur vi har utsatts för en sådan här orättvisa. Det är oacceptabelt. Vi kommer inte att ge upp.

Mirja Harrysson.

Annika Hertz säger att hon demonstrerar för att hon känner sig totalt grundlurad av politikerna.

– Jag går miste om 2 000 kronor i månaden för att jag råkar vara född 1957. Det är så uppenbart orättvist så det går inte att ge upp det här förrän vi har fått rättning. Politikerna är tvungna att agera.

Annika Hertz tänker inte ge sig.

Det gäller saken

För ett år sedan höjde riksdagen pensionsåldrarna. Ingen ledamot uppmärksammade då att pensionärer födda 1957 skulle få högre skatt trots att det stod i propositionen.

Många 57-or får nu betala 2 000 kronor mer i skatt per månad.

Staten sparar mellan 2,5 och 3 miljarder kronor på 57-ornas högre skatt.

Peter Clavenstam, Anders Berghagen (mitten) och Barbro Clavenstam.

Dölj faktaruta

Bland alla demonstranter syntes också Sverigedemokraternas riksdagsledamot David Perez, på väg in till riksdagen för en debatt om skattesmällen mot 57-orna.

Han lovade att hans parti nu kommer att agera för att 57-orna ska få kompensation.

David Perez, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

– Inför höstens budget kommer det att bli en förhandling mellan Tidöpartierna hur det här misstaget ska rättas till. Jag har förhoppningar om att vi då kommer att kunna lösa det här, sa David Perez till Senioren.

– Vi kommer att driva detta på riktigt. Det finns också en vilja från flera partier, sa David Perez som också är ledamot av riksdagens finansutskott.

Debatt samtidigt

Medan demonstrationen fortgick startade så en interpellationsdebatt inne i riksdagen, där Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson krävde svar från finansminister Elisabeth Svantesson om vad hon tänker göra för att kompensera 57-orna.

På åhörarläktarna fanns ytterligare ett femtiotal 57-or som noga lyssnade till varje ord från politikerna.

Beskedet från finansministern var att hon lovar att noga analysera och följa frågan, och även att på olika sätt återkomma (läs mer nedan).

Hugh O´Brian, ”upprorsledare” för 57-orna.

– Jag tolkar det som att tidvattnet har vänt, sa en av initiativtagarna till 57-ornas demonstration Hugh O´Brian till Senioren efter debatten. Men inte mer än så, vi har fortfarande inte sett något konkret löfte eller initiativ från regeringens sida, vilket är fruktansvärt svagt.

”Kan inte passera”

Efter debatten kom Janine Alm Ericson ut till demonstranterna på Mynttorget, för att svara på frågor.

Till Senioren kunde hon konstatera att sakfrågan rör sig framåt, om än med osäkra och vaga steg från finansminister Elisabeth Svantesson.

– Jag hoppas och tror ändå att vi såg ett genombrott i debatten idag. Fler och fler inser att det här är en otrolig orättvisa som bara inte kan passera.

Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson i Miljöpartiet.

Janine Alm Ericson var i höstas först ut bland riksdagens politiker att lyfta frågan till debatt, detta efter att SPF Seniorerna upptäckt orättvisan och krävt svar från de politiska partierna.

– En förklaring bakom ett genombrott är att den drabbade gruppen av 57-or har valt att organisera sig och protestera högljutt. Hade jag drivit det som ensam politiker hade det inte blivit samma effekt. Folkligt engagemang är väldigt ofta det som ändrar på saker. Jag hoppas verkligen att det når ända fram nu.

Tror du att det kommer ett förslag i höstens budget?

– Ja, jag väljer att vara hoppfull. Men man skulle också enkelt kunna lägga fram en extra ändringsbudget. Synd att regeringen inte redan nu hade något att presentera så att alla fick besked om hur det blir.

Besked från KD

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Hans Eklind utlovade i TV4 Nyheterna (25/5) att han också kommer att driva frågan om rättvisa för 57-orna.

– Det är ju 57-ornas pengar, och då ska de återföras till 57-orna. Det kan vi göra rent formellt men det kommer att ske efter hand. Det kommer jag fortsätta att driva, sa Hans Eklind.

Mynttorget, 25 maj: 57-or samlas för att kräva sin rätt.

Här står partierna just nu

Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna lovar att driva frågan om att 57-orna ska kompenseras.
Socialdemokraterna säger att man inväntar ett förslag från regeringen och att man då kommer att samverka.
Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet beklagar att 57-orna har råkat illa ut, men har ännu inte gett besked om man är beredd att medverka till ett riksdagsbeslut om att årskullen får sina pengar tillbaka.

Dölj faktaruta

Finansministern: ”Vi återkommer i frågan”

– Här och nu är mitt besked att vi analyserar och följer frågan noga och tar den på stort allvar. Vi lär på olika sätt återkomma.

Det sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) när hon debatterade frågan i fredags (25/5) i riksdagen med Janine Alm Ericson (MP) som i en interpellation lyft situationen för pensionärer födda 1957.

Elisabeth Svantesson.

– Jag beklagar att de som är födda 1957 har drabbats av de nya reglerna på det här sättet och behöver vänta ett extra år på den skattesänkning som det förhöjda grundavdraget medför, sa Elisabeth Svantesson. Det är olyckligt att personer födda 1957 under 2023 behandlas som pensionärer i vissa delar av våra system men inte i andra.

Finansministern medgav att höjningen av pensionsåldern till 66 år borde ha hanterats på ett annat sätt än vad som skett. Hon beklagade situationen, som ”många i den här kammaren bär ett ansvar för”.

– Det har varit en orimlig hantering av frågan under lång tid. För regeringen och för mig råder det ingen tvekan om att förändringen borde ha införts på ett mycket bättre sätt. Det är uppenbart för alla.

Man det går inte att ändra innevarande års skattetabell, hävdade Elisabeth Svantesson men betonade samtidigt att hon och regeringen ”tar ansvar”.

– Vi tar ansvar. Vad gör vi då? Jag vet att många vill ha ett exakt besked i dag, men det kommer vi inte att ge. Men vi ser över frågan från olika håll och olika perspektiv. Vi har inte släppt den.

Övriga debattörer i riksdagen var Crister Carlsson (M), Nilas Karlsson (S), David Perez (SD), Ilona Szatmári Waldau (V) och Isabell Mixter (V).

Debatten kan ses i sin helhet på riksdagens webb-TV.

Välfyllda åhörarläktare under debatten. Foto: Johan Rietz

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-05-29
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas