Ny chans för partierna att tänka om
Från demonstrationen i maj 2023. Foto: Jan Arleij
Nyheter | Pensioner

Ny chans för partierna att tänka om

Frågan om skatteorättvisan mot seniorer födda 1957 lyfts återigen i riksdagens skatteutskott. ”Jag förväntar mig en majoritet”, säger riksdagsledamoten Ilona Szatmári Waldau till Senioren.

Jan Arleij
Publicerad 2023-06-12

Den här gången är det Vänsterpartiet som i ett utskottsinitiativ kräver övergångsregler och kompensation för den drabbade årskullen.

– Det är en rättvisefråga att alla pensionärer behandlas lika, säger Ilona Szatmári Waldau (V), som sitter i riksdagens skatteutskott.

Utskottet väntas ta ställning till initiativet i morgon tisdag (13/6). Om en majoritet av utskottets ledamöter är beredda att gå vidare väntas ett slutgiltigt beslut senare.

Hur lång tid det tar är svårare att säga något om eftersom det kan innebära förhandlingar om hur utskottet ska formulera sig i sitt förslag till riksdagen.

Tror på framgång

Miljöpartiet la i vintras ett utskottsinitiativ om övergångsregler till 57-orna, men det röstades ner.

– När MP la sitt initiativ var det bara V och MP som tydligt uttalat att vi ville se ett förhöjt grundavdrag för 57-or. Vi hade det även i en motion som bereddes av skatteutskottet, säger Ilona Szatmári Waldau till Senioren.

– Tack vare att så många engagerat sig i frågan har trycket på övriga partier ökat och de har lämnat öppningar både i brevsvar och debatter. Nu har de möjlighet att visa att de menar allvar med det de säger.

Kompensation

Utskottsinitiativet innehåller tre förslag som Vänsterpartier vill att skatteutskottet och senare hela riksdagen ska tillkännage för regeringen.

• Att regeringen snarast återkommer med förslag om övergångsregler avseende förhöjt grundavdrag för pensionärer födda 1957.

• Att regeringen snarast återkommer med förslag om hur pensionärer födda 1957 ska kompenseras för den tid då de inte haft rätt till förhöjt grundavdrag.

• Att regeringen snarast återkommer med förslag om att dra tillbaka den höjda åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget så att inte heller kommande årskullar pensionärer drabbas av högre skatt på detta sätt.

Ilona Szatmári Waldau (V).

– Alla partier utom möjligen Moderaterna skulle kunna ställa sig bakom åtminstone de två första förslagen, menar Ilona Szatmári Waldau.

– Det tredje förslaget är vårt principiella ställningstagande om förhöjt grundavdrag från 65 år. Så jag förväntar mig en majoritet för de två första förslagen.

Tusentals kronor varje månad

När riksdagen röstade för höjda åldersgränser i pensionssystemet beslutade den också om att höja åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget från 65 till 66 år.

Det innebär stora skattehöjningar, mellan nästan 1 000 och 3 000 kronor per månad för den som föddes 1957. Skattehöjningar som inte var kända när många av dem gick i pension eller förberedde sin pensionering.

Totalt berörs omkring 112 000 personer. Den genomsnittliga skattehöjningen i den berörda gruppen uppskattas till 26 100 kronor, vilket motsvarar cirka 7 procent av den genomsnittliga förvärvsinkomsten.

Nästa grupp att drabbas av samma regler, alltså att skatten höjs utan övergångsregler, är de som är födda 1959.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-06-12
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas