57-or får ursäkt – men inga pengar
Foto: Getty Images
Nyheter | Pensioner

57-or får ursäkt – men inga pengar

Pensionsmyndigheten ber om ursäkt för att man inte upptäckte och varnade för den skattesmäll som nu slår mot årskull 1957.

Jan Arleij
Publicerad 2023-03-06

I ett brev daterat 28/2 till drabbade och upprörda 57-or som vänt sig till myndigheten skriver Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning, att man beklagar missen.

Bakgrunden är att riksdagen i maj förra året höjde pensionsåldrarna på ett sådant sätt att just 66-åringar fick en högre skatt. De flesta drabbade 57-or förlorar mellan 2 000 och 3 000 kronor i månaden.

”I förarbetena till lagförändringen beskrivs inte de särskilda konsekvenser förslaget har för födda år 1957 respektive 1959.” förklarar Ole Settergren i brevet.

”I vårt remissvar på regeringens lagförslag uppmärksammade Pensionsmyndigheten inte regeringen om dessa effekter. I efterhand inser vi att vi borde ha lyft fram dessa konsekvenser i remissvaret eftersom vi anser att lagändringen har effekter som är ologiska för personer födda år 1957 och 1959.” fortsätter Settergren och avslutar:

”Pensionsmyndigheten beklagar att vi inte informerat regeringen om detta.”

Borde ha sett

– Vi såg inte det här. De som jag har varit i kontakt med på myndigheten har inte insett den här effekten, säger Ole Settergren i en kommentar till Aftonbladet.

– Om jag hade insett den är jag rätt övertygad om att vi hade påtalat att det är på det sättet och att vi tycker att det är ologiskt, och informerat regeringen om det. Det tycker jag att vi skulle ha gjort.

Ole Settergren.

– Vi tycker att det finns anledning för oss att framföra att vi tycker att lagstiftningen är ologisk och att vi tyvärr inte insåg det när vi skrev remissvar på det här lagförslaget. Det hade kanske inte haft någon betydelse, men vi borde ha sett det, säger Ole Settergren.

Markerat tidigare

Pensionsmyndigheten har också tidigare uttryckt det orättvisa i att 57-or drabbas av högre skatt.

– Motsvarande ologiska effekt inträffar om inget görs även för personer födda 1959, sa pressekreteraren Johan Andersson till Senioren (9/2).

Borde informerat

Samtidigt betonar myndigheten att man inte ansvarar för beslut eller information om skatteregler. Det gör politikerna respektive Skatteverket.

Till Senioren säger skattejuristen Pia Blank Thörnroos på Skatteverket att regering och riksdag borde ha informerat om konsekvenserna av sitt beslut, vilket inte skedde.

Inget förslag

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) anser att skulden och ansvaret faller helt på den förra S-regeringen.

Utesluter du att regeringen kan återkomma med någon form av kompensation?

– Det ligger ingenting på bordet som pekar i den riktningen, säger Anna Tenje.

Rätta till

Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericsson har medgett för Senioren att hon inte kände till skatteeffekten när hon röstade för förslaget den 31 maj. Frågan är hur många av riksdagens ledamöter som gjorde det.

– När omläggningar görs kan misstag ske, men då är det också politikens ansvar att rätta till dem. Det borde regeringen göra nu, anser Janine Alm Ericsson.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet röstade ja i riksdagen. Vänsterpartiet avstod och Sverigedemokraterna röstade nej. Förutom MP har V och SD öppnat för att 57-orna bör kompenseras.

Jan Arleij
Publicerad 2023-03-06
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas