Vårbudgeten: Ännu inget till landets seniorer
Finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet
Nyheter | Krisen

Vårbudgeten: Ännu inget till landets seniorer

Den 17 april väntas regeringen överlämna sin vårproposition för 2023 till riksdagen. SPF Seniorerna kräver nu att regeringen gör något för landets äldre.

Jan Arleij
Publicerad 2023-03-24

Fram till dess kan vi vänta oss olika utspel. På torsdagen (23/3) kom ett sådant, till gagn för utsatta barnfamiljer med tillfälligt tilläggsbidrag i bostadsbidraget.

Vid pressträffen medverkade vice statsminister Ebba Busch, finansminister Elisabeth Svantesson, arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson samt Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson.

De berättade att tilläggsbidraget förlängs och höjs från 1 juli.

Avvaktar

Det återstår alltså några veckor tills vårbudgeten kommer i sin helhet, och först då kan en mer fullständig bedömning göras av regeringens sätt att prioritera, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson som kräver åtgärder från regeringens sida för att lindra också för landets seniorer.

Eva Eriksson hade gärna sett att regeringen redan nu hade levererat något för landets äldre.

– Seniorer måste uppmärksammas mer i alla sammanhang som rör ekonomi, säger Eva Eriksson till Senioren.

Eva Eriksson.

– Vi är över två miljoner människor och måste uppleva att vi finns med och är betydelsefulla. Framförallt har ju pensionsfrågan eftersatts i två decennier nu, här krävs ansvarstagande.

Vilket är det enskilt viktigaste kravet från SPF Seniorernas sida på vårbudgeten?

– Det måste komma snabba åtgärder för att få ner matpriserna, med fokus på hushåll med svaga inkomster. Här vill vi se slopad matmoms på basvaror under sex månader.

Längre sikt

Men det är också viktigt med långsiktiga åtgärder, betonar Eva Eriksson.

– Även om deras verkan dröjer så kan vi inte vänta med dessa. Här tänker jag främst på högre inkomstrelaterad pension, bättre villkor för lantbrukssektorn, trygg och kostnadseffektiv energiförsörjning och mer konkurrens i livsmedelshandeln.

57-orna

SPF Seniorerna kommer också att hålla ett särskilt fokus på om regeringen tänker lyssna till kritiken mot hur årskull födda 1957 behandlas.

– Vi vill ha ett besked kring den orättvisa skatten för 57-orna under år 2023. Här vill vi se en ekonomisk kompensation för denna årskull.

Nya besked

Återstår att se om finansminister Elisabeth Svantesson har något i bakfickan för landets äldre. Lågkonjunkturen är här och inflationen måste tryckas ner – det är det överordnade målet, framhöll hon på torsdagen. Ny pressträff med ”budgetnyheter” är utlyst till idag fredag klockan 11.00.

Jan Arleij
Publicerad 2023-03-24
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas