Tusentals upprörda brev till regeringen
Foto: Getty Images
Ekonomi | Nyheter | orättvisa

Tusentals upprörda brev till regeringen

Ilskan mot skattesveket för personer födda 1957 växer. Socialdepartementet och finansdepartementet har tagit emot tusentals brev av personer som upprörts av orättvisan.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-15

– Vi har fått en massa brev på sistone som rör införandet av riktålder. Vi har gjort en uppdelning med socialdepartementet, så att de svarar på huvuddelen av breven och finansdepartementet svarar på brev som handlar om skatteeffekter. Vi har en gemensam mall för dessa svar, säger Catrin Arhusiander brevhandläggare på finansdepartementet, till Pensionsnyheterna.

Senioren har i flera artiklar (se längre ned på sidan) skrivit att personer födda 1957 hamnat i kläm när riktåldern för pension höjts från 65 till 66 år. Eftersom åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget också höjdes innebär det skattehöjningar på mellan 1 000 och 3 000 kronor per månad för personer födda 1957 eftersom just den skatten undantogs från övergångsreglerna.

Det har upprört många. Inte minst SPF Seniorerna som bland annat skickat brev till finansministern Elisabeth Svantesson (M) för att påtala orättvisan. Dock utan svar hittills.

Men det är fler som har skickat brev. Många fler. Både till socialdepartementet och finansdepartementet.

Socialdepartementet ansvarar för lagstiftningen men finansdepartementet får stå till svars för de negativa skatteändringarna.

Så svarar regeringskansliet

Enligt Pensionsnyheterna är det oklart om brevbombningen är organiserad men en del av alla tusentals brev som har kommit in till regeringskansliet innehåller gemensamma formuleringar och mallar. Och de flesta breven är från personer födda just 1957.

Pensionsnyheterna skriver vidare hur svaren från finansdepartementet ser ut.

”Hej xx och tack för att du hörde av dig till Regeringskansliet
Att skattereglerna för vissa årskullar som tar ut pension förändras från och med nästa år hänger ihop med de höjningar av åldersgränserna i pensionssystemet som riksdagen har beslutat om. När åldersgränserna i pensionssystemet höjs behöver även vissa justeringar i bland annat skattelagstiftningen göras. Detta eftersom inkomster beskattas olika beroende på om inkomsterna kommer från pension eller arbete samt i vissa fall åldern på den som betalar skatt.”

Nu återstår bara att se om alla högljudda protester hjälper. En sak är i alla fall säker – sista ordet är inte sagt i den här frågan.

Här kan du se en tv-sändning med Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer om orättvisan som drabbat 1957-orna

Läs också: Seniorens ekonomiexpert: Snurrigt värre för 57-orna

Läs också
Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas