Kritik mot pensionsförslagen: Stort svek mot pensionärer
Foto: Getty Images
Nyheter | pensioner

Kritik mot pensionsförslagen: Stort svek mot pensionärer

Valet närmar sig och partierna försöker bjuda över varandra när det gäller löften om att höja pensionerna. Det visade inte minst partiledardebatten i SVT nyligen.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-05-10

Senioren har tidigare skrivit om regeringens förslag om garantitillägg som ska ge en miljon pensionärer i genomsnitt 750 kronor mer i månaden. De som får mest får 1 000 kronor.

Förra söndagen (15/5) presenterade oppositionen sitt förslag om hur pensionerna ska höjas. Det ska ske genom höjd garantipension och höjt bostadstillägg och dessutom sänkt skatt för alla pensionärer och högre pensioner genom en så kallad gas i pensionssystemet.

Oppositionen vill att skatten ska sänkas för alla pensionärer. För de med en sammanlagd pensionsinkomst på över 14 000 kronor i månaden ska skatten sänkas med 200 kronor per månad och pensionärer med garantipension ska kunna få upp till 1 000 kronor mer.

De två förslagen debatterades i partiledardebatten, det var stundtals högt tonläge där ord stod mot ord och där många olika siffror ställdes mot varandra. Många upplevde att det var svårt att hänga med i alla turer och inte ens partiledarna verkade ha koll på allt.

”Inte ens de insatta förstod”

– Det blir tydligt att pensioner inte varit en valfråga tidigare. Inte ens den som är insatt förstod hur de menade, säger Mattias Munter pensionsekonom på Skandia till Dagens Näringsliv.

Dessutom sågas båda förslagen av flera experter som menar att pensionssystemet blir ännu krångligare och ännu svårare att få en överskådlig bild av.

Förslagen innebär också att pengarna måste tas från statskassan, alltså inte inom pensionssystemet.

Vill att pensionssystemet ses över

Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet Forena, är inte heller imponerad över partiernas insatser i pensionsfrågan. Han menar, precis som SPF Seniorerna, att pensionssystemet bör ses över så att det på så sätt blir högre pensioner.

Han anser också att de två förslagen visar att politikerna är beredda att betala när pensionerna nu står högt på dagordningen men inte att göra den översyn som krävs av pensionssystemet trots att det skulle kosta ungefär lika mycket som politikernas förslag.

– Om det hade gjorts en översyn av pensionsrätterna för fyra, fem år sedan som föreslogs så hade det gett mer, säger han. Vi börjar få ett pensionssystem som det vi hade mellan 1913 och 1948, med bidrag och inkomstprövning. Det är ett stort svek mot pensionärerna, säger Håkan Svärdman till Dagens Näringsliv.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-05-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas