Pensionsgrälet: Shekarabi sammankallar Pensionsgruppen
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Nyheter | Valfråga

Pensionsgrälet: Shekarabi sammankallar Pensionsgruppen

Senast 15 juni avgörs slaget om pensionerna i riksdagen. Men innan dess ska Pensionsgruppen träffas på ett extrainkallat möte.

Jan Arleij
Publicerad 2022-05-12

I alla fall om socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) får som han vill. På en pressträff på onsdagen (11/5) bjöd han upp till ny dans i pensionsfrågan.

– Jag vill samla Pensionsgruppen — tillsammans med de ekonomiskpolitiska talespersonerna — för att undersöka om det kan vara möjligt att enas om ett gemensamt förslag som stärker pensionerna, sa Ardalan Shekarabi som är ordförande i Pensionsgruppen som består av S, M, L, C och KD.

Ett syfte är att diskutera om det går att enas om regeringens föreslagna garantitillägg kan integreras i garantipensionen.

Ådahl vågmästare

Därmed gick Shekarabi Centerpartiet till mötes som – efter söndagens heta pensionsdebatt i SVT Agenda inför vilken M, KD, L och SD kom med ett motförslag till regeringens sedan länge föreslagna garantitillägg – vill se att frågan förs tillbaka till Pensionsgruppen.

– Det är väldigt viktigt och bra att regeringen gör det förnuftiga och sammankallar pensionsgruppen. Det krävs för att det ska bli en lösning som blir långsiktig och stabil, säger Centerns talesperson Martin Ådahl (C) i en kommentar till Shekarabis inbjudan.

Att hålla Centern på gott humör är avgörande för regeringen, vars förslag ser ut att falla när riksdagen röstar om vårändringsbudgeten den 15 juni om Centern väljer att lägga ner sina röster.

Riksdagen avgör om en månad.

Under pressträffen redovisade Ardalan Shekarabi nya beräkningar som socialdepartementet har gjort och som analyserar högeroppositionens nya pensionsförslag.

Budskapet var att regeringens förslag om garantitillägg ger mer pengar till pensionärerna än oppositionens förslag.

Skillnader

Enligt analysen ger oppositionens förslag 500 kronor mer per månad till alla med garantipension medan regeringens förslag ger 1 000 kronor mer per månad.

Oppositionens förslag gynnar 882 000 pensionärer genom höjd garantipension, medan regeringens förslag ger 1 miljon pensionärer högre pension. Med regeringens förslag får hälften en höjning med 1 000 kronor från augusti medan oppositionens förslag ger höjda pensioner först från oktober.

Socialförsäkringsministern kommenterade kort oppositionens förslag om att införa en gas i pensionssystemet, en tanke han själv står bakom.

– Problemet med att införa en gas i systemet är att det dröjer till tidigast 2024 innan det kan genomföras. Av respekt för pensionärerna ska pensionerna höjas i höst.

Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi berörde inte frågan om hur pensionsavgifterna kan höjas, ett förslag som fortfarande bearbetas internt i socialdepartementet.

Två förslag

Regeringen, med V och MP, har föreslagit ett garantitillägg ska ge en miljon pensionärer en höjning från augusti, varav cirka en halv miljon skulle få 1 000 kronor skattefritt per månad.
Oppositionen med M, KD, L och SD hävdar att deras förslag från i söndags (8/5) ger lika mycket, men från oktober.
Socialdepartementet säger att det inte stämmer – förslaget ger inte lika mycket pengar eller till lika många.
I oppositionens förslag ligger en höjning av garantipensionen och en höjning av bostadstillägget från oktober och en skattesänkning från årsskiftet.
– Problemet är att det är bara hälften av alla pensionärer med garantipension som får bostadstillägg, sa Ardalan Shekarabi på onsdagens pressträff.
För att få högsta beloppet måste man vara ensamstående. Sammanboende får bara halva beloppet.
Enligt socialdepartementets beräkningar är det med regeringens förslag 483 734 personer som får maxbeloppet, medan det är 200 000 som får det med oppositionens förslag. Berörda pensionärer får med regeringens förslag i snitt 741 kronor och med oppositionens förslag 509 kronor, enligt socialdepartementets beräkningar.

Källa: TT

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-05-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas