Pensionsgruppens existens är hotad
Nyheter | Pensioner

Pensionsgruppens existens är hotad

"Nu är risken att hela vårt pensionssystem och hela vår pensionsgrupp går i stöpet." Det sa Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl vid en pressträff på torsdagen.

Jan Arleij
Publicerad 2022-06-10

– I sex dagar har vi inte fått svar på det kompromissförslag vi lagt, konstaterade Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl på en pressträff efter torsdagens (9/6) förhandlingar i Pensionsgruppen.

När parterna – S mot M, KD och L – efter sju möten inte har kunnat enas om en kompromiss gick Centerpartiet i stället offentligt ut med sitt eget kompromissförslag.

Det innebär att garantipensionen höjs med 800 kronor och att den uppräkning av pensionerna som skulle ske vid årsskiftet genomförs redan i höst. Därtill vill C höja bostadstillägget, skriver TT.

Väljer att avvakta

Riksdagens finansutskott har efter strandningen valt att skjuta upp sitt sammanträde till efter helgen.

Det sammanträdet krävs för att riksdagen på onsdag (15/6) ska kunna besluta om vårändringsbudgeten som ska innehålla den pensionsförstärkning som man nu alltså träter om för fullt.

Martin Ådahl.

– Vi har försökt med alla medel att få till en kompromiss, säger Martin Ådahl, som beskriver det som att parterna i sak har legat mycket nära varandra.

Centerns röster kan avgöra vilket av förslagen som vinner när riksdagen ska klubba vårändringsbudgeten på onsdag. Men då får man först dra tillbaka sitt eget kompromissförslag.

Sociala medier

Att läget är spänt visar ett par inlägg på twitter.

På torsdagsförmiddagen twittrade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, vilket kan uppfattas som ett svar på Centerpartiets utspel: ”Regeringen vill höja pensionerna. Vi vill försöka hitta en gemensam lösning och har lagt fram ett kompromissförslag på Pensionsgruppens bord.”

David Sikström, politiskt sakkunnig vid Kristdemokraternas riksdagskansli replikerade: ”Oppositionen vill höja pensionerna. Vi vädjade om en lösning inom ramen för pensionsgruppen hela våren, ni vägrade och körde på med V. När ni ser ut att förlora ger ni ett förslag som är ett spel för gallerierna. Vårt förslag är i motsats till ert kompatibelt med pensionsgruppen.”

Förhandlingarna i Pensionsgruppen väntas nu fortsätta fram till måndag.

Fyra förslag

Utöver Centerpartiets förslag finns redan tre andra förslag.
Ursprungsförslaget från regeringen, V och MP med ett garantitillägg till pensionärerna med sämst ekonomi.
Ett motförslag från oppositionen.
Ett kompromissförslag från regeringen för att gå oppositionen till mötes.

Dölj faktaruta

Förslagen på bordet

Regeringens ursprungliga förslag, som förhandlats fram med V och MP, innehåller en ny skattefri förmån, ett garantitillägg, till de sämst ställda pensionärerna. Det ska ge 1 000 kronor mer i månaden på pensioner upp till 11 846 kronor i månaden. En miljon pensionärer bedöms få i genomsnitt mer än 750 kronor per månad. Den första utbetalningen är tänkt att komma i augusti.

Regeringens kompromissförslag innehåller inte det kritiserade garantitillägget, utan i stället en permanent höjning av garantipensionen från den 1 augusti. Höjningen sker med 1 270 kronor, vilket ger en ny garantinivå på 10 049 kronor för ensamstående.
Dessutom föreslår regeringen från årsskiftet ytterligare förstärkning av det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 år som jobbar. Det ger en person med en lön över 25 000 kronor i månaden 500 kronor i skattesänkning.
Regeringens kompromissbud uppges ge ungefär samma utfall i plånboken som ursprungsförslaget, med mest till dem med lägst pensioner.

Motförslaget från M, KD, SD och L består av tre delar. Från oktober höjs garantipensionen med 600 kronor per månad, för alla med en allmän pension under 14 000 kronor. Samtidigt höjs bostadstillägget med 350 kronor för ensamboende och 175 kronor för sammanboende.
Skatten på pension sänks för alla den 1 januari 2023. För de med en total pensionsinkomst över 14 000 kronor per månad blir sänkningen 200 kronor i månaden.

Källa: TT

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-06-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas