Spänningen stiger inför besked om pensioner
Riksdagen. Foto: Getty Images
Nyheter | Dragkamp

Spänningen stiger inför besked om pensioner

Garantitillägg i augusti eller höjd garantipension i oktober? Förhandlingarna i pensionsgruppen är stenhårda.

Jan Arleij
Publicerad 2022-06-02

Läs också: Vad är en fattig pensionär?

Förhandlingarna om höstens pensionshöjningar har förlängts flera gånger. Men idag torsdag väntas en kompromiss bli klar.

Det är ett måste eftersom förslagen som nu förhandlas är en del i behandlingen av vårändringsbudgeten. Finansutskottet ska slutbehandla den i nästa vecka, den 9 juni. Den 15 juni ska riksdagen fatta beslut om vårändringsbudgeten.

– Vi fortsätter förhandla, vi måste bli klara på torsdag om vi ska kunna landa i en gemensam lösning, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) om samtalen i riksdagens pensionsgrupp till TT.

Ardalan Shekarabi.

– För oss är det avgörande att nivåhöjningen leder till att vi kommer upp i 10 000 kronor och att det gäller från augusti, säger Shekarabi om att den lägsta pensionen bör höjas från dagens 8 779 kronor.

I utbyte mot detta är regeringen beredd att släppa sitt grundförslag om ett garantitillägg, erfar Expressen. Det budet ska Ardalan Shekarabi ha gett under onsdagens (1/6) förhandlingar.

Kohandel

Mot regeringens, Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag om ett garantitillägg för pensionärer som har upp till cirka 14 000 kronor i månadsinkomst står oppositionens förslag från Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Det kostar några miljarder mer per år och består av höjd garantipension, höjt bostadstillägg, sänkt skatt för pensionärer och en automatisk pensionsgas. Sammantaget ger det mer till alla pensionärer, även de med höga pensioner.

De första utbetalningarna kommer i oktober.

Maria Malmer Stenergard.

Moderaternas företrädare i pensionsgruppen, Maria Malmer Stenergard, säger att det finns samstämmighet om att höja pensionerna.

Men hon är kritisk till att regeringens förslag minskar skillnaden i pension mellan den som har arbetat länge och den som inte har gjort det.

– Vi försöker vara konstruktiva men jag önskar att förhandlingarna inte hade behövt ske fem i tolv, säger Stenergard till TT.

Martin Ådahl.

Centerpartiet som kallat de lagda förslagen för ”valfläsk och sifferbingo” och som vill att hela frågan avgörs inom pensionsgruppen bestående av S, M, L, C och KD har lagt fram ett eget kompromissförslag.

– Vi är oerhört nära varandra i sak nu, både när det gäller att stärka pensionerna för dem som har det sämst ställt och för dem som arbetat länge, säger Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson till TT.

Jan Arleij
Publicerad 2022-06-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas