Nytt förslag om pensionerna –  C stödjer regeringen
Ardalan Shekarabi.
Ekonomi & Pension | Pensioner | pensioner

Nytt förslag om pensionerna – C stödjer regeringen

Centerpartiet är berett att stödja ett kompromissförslag när det gäller pensionerna. Det säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff på måndagsmorgonen.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-06-13

Förslaget, som även stödjs av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, presenteras på förmiddagen också för riksdagens pensionsgrupp.

– Vi har inte gett upp hoppet, säger Ardalan Shekarabi.

På onsdagen ska riksdagen rösta om vårändringsbudgeten och på bordet har då regeringens förslag samt oppositionens förslag funnits. Båda förslagen innebär höjda pensioner för de sämst ställda pensionärerna. Centerpartiet har tidigare inte sagt hur de ska rösta utan vill i första hand att beslutet ska tas i Pensionsgruppen. Och utan Centerns stöd går inte regeringens förslag igenom.

Höjning med 1000 kronor – före skatt

Läs också: Vad är en fattig pensionär?

Det nya kompromissförslaget innebär bland annat en höjning av garantipensionerna i stället för det kritiserade garantitillägget som regeringen har föreslagit i sin budget. Det innebär också att Vänsterpartiet har tvingats kompromissa. Nu föreslås garantipensionen höjas med 1 000 kronor före skatt, vilket är mindre än det tidigare budet. Höjningen ska gälla från 1 augusti och om inte pengarna hinner betalas ut då sker det retroaktivt.

Änkepensionen ska ses över

– Regeringen är överens om att lägga fram ett brett förslag i pensionsgruppen tillsammans med Centerpartiet, som dels omfattar den nämnda förstärkningen av de lägsta pensionerna, dels ytterligare reformfrågor inom pensionsområdet, säger Shekarabi.

Ett förstärkt jobbskatteavdrag ska också utredas för personer över 65 år och en utredning ska också se över änkepensionen. Det sistnämnda har varit en viktig fråga för Centern. Konsumtionstillägget i bostadstillägget ska också höjas med 100 kronor.

Här kan du läsa om de två tidigare förslagen som stod emot varandra.

Vi återkommer med fler uppgifter under dagen.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-06-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas