SD: Självklart att 57-orna ska få skatteavdrag
Foto: Getty Images
Nyheter | Pensioner

SD: Självklart att 57-orna ska få skatteavdrag

Det politiska trycket för att ge årskull -57 samma skattevillkor som alla andra årskullar ökar. Nu öppnar Sverigedemokraterna för en kursändring.

Jan Arleij
Publicerad 2023-01-27

En snittpensionär född 1957 som har en pension på 20 000 i månaden före skatt kommer få betala ungefär 2 000 kronor mer i månaden i skatt jämfört med de som omfattats av det höjda grundavdraget, enligt beräkningar från SPF Seniorerna.

Detta blir effekten av riksdagens beslut i somras att höja pensionsåldrarna.

SPF Seniorerna har under hösten och vintern krävt att politikerna gör om och gör rätt, men hittills bara fått gehör hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

”Självklarhet”

När finansutskottet den 17/1 röstade ner Miljöpartiets förslag att ta fram övergångsregler var det bara Vänsterpartiet som stöttade förslaget.

Nu säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD, att man anser att 57-orna ska behandlas som alla andra och få ta del av det förhöjda grundskatteavdraget i år.

Oscar Sjöstedt.

”Vi har konsekvent varit emot att detta förslag ända sedan S/MP-regeringen drev igenom det. För oss är det en självklarhet att även 57:or ska få ta del av det förhöjda grundskatteavdraget i år.” säger Oscar Sjöstedt till nyhetsbrevet Pensioner & Förmåner.

”Frågan behöver dock hanteras inom ordinarie budgetprocess och därför är det för tidigt att uttala sig om utgången i nuläget”, säger Oscar Sjöstedt.

Fråga till finansministern

Frågan ser därmed ut att kunna förfölja regeringen.

Janine Alm Ericsson, Miljöpartiets ekonomisk politiska talesperson, har också lovat att ställa en skriftlig fråga i riksdagen till finansminister Elisabeth Svantesson (M) med krav på en korrigering till fromma för årskullen.

Ett misstag

När riksdagen den 31 maj fattade beslutet att höja pensionsåldrarna så uppger Janine Alm Ericsson att hon inte kände till att 57-orna skulle råka illa ut.

– När omläggningar görs kan ju misstag ske, men då är det politikens ansvar att rätta till dem. Det borde regeringen göra nu, säger Janine Alm Ericson.

Jan Arleij
Publicerad 2023-01-27
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas