Tuffare tider bakom extra överläggning
Liza di Paolo-Sandberg, Christina Tallberg, Ardalan Shekarabi och Peter Sikström.
Nyheter | Ekonomi

Tuffare tider bakom extra överläggning

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) bjöd på torsdagen (7/4) in SPF Seniorerna till socialdepartementet för att diskutera den allt kärvare ekonomiska situationen för pensionärer.

Jan Arleij
Publicerad 2022-04-08

SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström deltog i mötet tillsammans med PROs ordförande Christina Tallberg och SKPF Pensionärernas ordförande Liza di Paolo-Sandberg.

– Jag framförde att de med lägst pensioner sedan tidigare har svårt att få ekonomin att gå ihop. Låga pensioner och höga elkostnader gjorde situationen ohållbar redan i vintras, säger Peter Sikström.

– Därför måste regeringen vidta åtgärder som märks i plånboken redan nu som att sänka skatterna på el, bensin och mat.

Inga löften

Några sådana löften ställde inte socialförsäkringsministern ut, även om han säger sig ha förståelse för krav på åtgärder som här och nu kan underlätta för ekonomiskt alltmer pressade pensionärer.

Ardalan Shekarabi säger till Senioren att han känner en genuin oro för många pensionärers ekonomi.

– Jag har tagit initiativ till dagens möte för att få höra från seniorerna själva hur deras medlemmar har det ekonomiskt. Det som framkommer är allvarligare än jag hade föreställt mig.

– Efter senaste tidens prishöjningar på el, bensin och mat hamnar många i en väldigt tuff ekonomisk situation.

Ålderism i media

Ardalan Shekarabi säger att han vill fortsätta ha en tätare dialog med seniororganisationerna, för att hålla sig uppdaterad i en mycket orolig tid, med stora effekter på pensionärers ekonomi.

– Jag tycker att det finns en ålderism i medierna som gör att man inte skildrar pensionärers villkor på samma nivå och i samma omfattning som en lång rad andra grupper. Det bidrar också till att jag vill träffa pensionärernas företrädare öga mot öga för att få veta mer.

Lång tid

Kriget i Ukraina kommer att få ekonomiska följdverkningar under lång tid framåt. Risken för ännu högre inflation och kraftiga prisökningar är stor.

SPF Seniorerna vill gärna se snabba åtgärder som sänkt skatt på exempelvis el, mat och bensin. Hur ser du på det?

– Finansminister Mikael Damberg arbetar med ett antal åtgärder. När det gäller pensionerna som är mitt område är det särskilt viktigt att garantitillägget går igenom riksdagen så att utbetalningar går igång i augusti.

Ardalan Shekarabi säger också att oron för cyberattacker har medfört att Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten har fått i uppdrag att säkerställa att pensioner vid en kris kan utbetalas i kontanter.

Åtgärder nu

Peter Sikström sammanfattar mötet så här:

– Det är bra att regeringen har en vilja att höja pensionerna men de föreslagna reformerna kommer att klubbas av riksdagen för sent. Det är nu som pengarna behövs så nu måste alla partier lägga motsättningarna åt sidan och gemensamt lösa den mest akuta krisen.

Jan Arleij
Publicerad 2022-04-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas