KD lyfter åter äldrefrågor
Ebba Busch Thor (KD) Foto: Truls Busch Christensen
Nyheter | Omtag

KD lyfter åter äldrefrågor

En boendegaranti till 85-plussare och hårdare bötesstraff för kommuner som inte lever upp till lagen. Det kräver Kristdemokraterna som i helgen avslutade sina årliga kommundagar.

Jan Arleij
Publicerad 2016-04-11

Kristdemokraternas kommun- och landstingspolitiska dagar i Västerås var den 20:e i ordningen.

Under rubriken ”Välfärdens utmaningar” samlade cirka 800 av partiets representanter från kommuner och landsting för att diskutera vad man ska driva för sakpolitik på olika områden.

Hjärtefrågor tillbaka

Och äldrefrågorna ges nu ett ökat, nygammalt fokus, enligt politiska bedömare.

När partiledaren Ebba Busch Thor inledningstalade låg fokus just på traditionella hjärtefrågor som etik, äldreomsorg och vård.

Garanti med stöd

De sakpolitiska beskeden kom i en debattartikel i Svenska Dagbladet inför kommundagarna.

Ebba Busch Thor och Emma Henriksson, partiets äldre- och sjukvårdspolitiska talesperson och ordförande i riksdagens socialutskott, framförde då att man vill lagstifta om att alla över 85 år erbjuds plats på ett särskilt boende, trygghetsboende eller äldreboende.

Partiet vill se att en sådan äldreboendegaranti kopplas ihop med ett förhöjt investeringsstöd för att få fram fler bostadsalternativ.

Därmed dammade man av ett förslag som partiet la fram redan 2014 i Almedalen.

I sitt budgetförslag för 2017 kommer KD att anslå 400 miljoner kronor till fler äldrebostäder och ytterligare 400 miljoner kronor till införandet av äldreboendegarantin.

Hårdare tag mot kommuner

Ebba Busch Thor och Emma Henriksson lägger också till en reaktion på den rapport från IVO som visar att personer som fått beslut om plats på särskilt boende ändå inte får flytta in.

Här vill nu KD att staten höjer sanktionsavgifterna för de kommuner som inte levererar utlovat boende i tid.

SPF Seniorerna gillar

Förslagen ligger i linje med krav som ställts av SPF Seniorerna.

– Det är positivt att även Kristdemokraterna nu föreslår att kommuner som idag inte sköter sitt omsorgsuppdrag bör få högre sanktioner. Från SPF Seniorerna menar vi dessutom att kommuner som på lång sikt planerar dåligt för nya platser på olika boenden för seniorer bör omfattas av sådana sanktioner, säger förbundsordförande Christina Rogestam i en kommentar.

Enkla jobb i vården

KD vill också avlasta sjuksköterskor och effektivisera vården genom att särskilda arbetslag ska utföra enklare arbetsuppgifter, som att transportera eller mata patienter. I ett förslag vill man satsa 1,1 miljarder kronor på 6 200 sådana tjänster.

Partiet lovar även att arbeta för att avskaffa den så kallade flyttskatten. Finansieringen återkommer man till, sannolikt i den ekonomiska vårmotionen.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-04-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas