Larm om svält bland äldre
Foto: Colourbox
Nyheter | Omsorg | Kostar liv

Larm om svält bland äldre

40 000 gamla lider av undernäring inom äldreomsorgen.

Jan Arleij
Publicerad 2017-04-19

Vid flera tillfällen har larmet gått: många seniorer i äldreomsorgen lämnas undernärda av hemtjänst och personal på särskilda boenden.

Det saknas kompetens och det saknas tillräckligt med tid, enligt kritikerna.

SPF Seniorerna lyfte problemet under ett seminarium i Almedalen i somras.

Geriatrikprofessorn Yngve Gustafson och Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström har nyligen skrivit en debattartikel i ämnet.

40 000 personer

Nu kommer nya fakta som blottlägger verkligheten: Statistik från Socialstyrelsens statistikdatabas och uppgifter från det nationella kvalitetsregistret Senior alert visar att närmare 40 000 äldre som vårdas inom äldreomsorgen lider av undernäring.

Slutsatsen bygger på beräkningen att i genomsnitt 15,6 procent av de 253 000 äldre över 65 år som har hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende är undernärda.

Ökad risk

– Det är så onödigt och så skamligt att vi har så många gamla människor i Sverige som inte får i sig den mat och näring de behöver. Och är man undernärd har man fyra gånger ökad risk att dö, säger Yngve Gustafson vid Umeå universitet, till Svenska Dagbladet.

– Det måste finnas tid för att sitta med de äldre. Tid för att hjälpa dem att få i sig maten.

Riskerar att dö

Ytterligare 117 500 är i riskzonen.

Yngve Gustafson, av Seniorens läsare utnämnd till Årets Senior 2015 och känd från SVT-satsningarna Sveriges bästa äldreboende och Sveriges bästa hemtjänst, kallar systemfelet för aktiv dödshjälp – i syfte att få igång debatten.

– Alternativet är att säga att vi har så många äldre som lider av så allvarlig näringsbrist att de riskerar att dö i närtid.

Missnöjd Regnér

Äldreminister Åsa Regnér (S) är inte nöjd med situationen.

– Vi har bemannat upp äldreomsorgen med två miljarder kronor per år. De medlen kan bland annat användas till att anställa dietister. Men framför allt – om personalen får en mindre stressig tillvaro skapas lugn och ro och det blir lättare att se vilka de individuella behoven är.

Kräver åtgärder

SPF Seniorerna efterlyste i gårdagens kommentarer till regeringens vårbudget en större satsning för att komma tillrätta med situationen.

Jan Arleij
Publicerad 2017-04-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas