Löfven utlovar världens bästa äldreomsorg
Stefan Löfven. Foto: Kristian Pohl
Nyheter | Omsorg | Sommartal

Löfven utlovar världens bästa äldreomsorg

"Vi ska ha världens bästa äldreomsorg." Det sa statsminister Stefan Löfven (S) i sitt sommartal.

Jan Arleij
Publicerad 2020-08-24

Söndagens (23/8) sommartal från Bommersvik utanför Södertälje innebar därmed en upprepning av löften från SVTs partiledardebatt i juni.

Det är dags att lära av misstagen och bygga ett starkare Sverige, tillsammans. Äldreomsorgen måste rustas nu, sa Stefan Löfven i juni.

Inte frukta

Från Bommersvik utgjorde samma budskap en bärande del:

– Man ska inte frukta att bli gammal, sa S-ledaren som betonade det orimliga i att var tionde anställd inom äldreomsorgen jobbar delade turer utan lön mellan passen, eller att så många har en visstidsanställning.

– Pandemin har visat att den välfärdsstat som vi är så stolta över har klara brister. Inte minst vad gäller äldreomsorgen. Samhället som pandemin drabbade var inte ett perfekt samhälle. Därför ska vi inte tillbaka, vi ska bygga något bättre, sa Löfven.

Inga svar

Men hur satsningarna ska se ut fick vi inte veta. Vilka systemförändringar krävs? Vilka resurser vill Socialdemokraterna skjuta till?

Stefan Löfven hänvisade endast till en tidigare satsning som gått under namnet ”äldreomsorgslyftet” och som under 2020 och 2021 får kosta 2,2 miljarder kronor.

Höstbudgeten

Sommartalet kommer under pågående förhandlingar mellan regeringen och januaripartierna om höstbudgeten.

En fingervisning om hur mycket regeringen vill lägga på att förbättra äldreomsorgen kommer på torsdag (27/8) då finansminister Magdalena Andersson (S) har bjudit in till pressträff för att tala om det ekonomiska läget och förutsättningarna för budgeten 2021.

Jan Arleij
Publicerad 2020-08-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas