Bättre för fattig att gå i pension
Foto: Colourbox
Nyheter | Ekonomi

Bättre för fattig att gå i pension

De med lägst inkomster före pension får det bättre som pensionärer än som lönearbetande. Det visar en ny undersökning.

Jan Arleij
Publicerad 2019-02-07

Majoriteten får vänja sig vid lägre inkomster efter pensionen, men det sambandet gäller alltså inte för de allra fattigaste, enligt undersökningen.

Det är tjänstepensionsföretaget Alecta som har följt årskullen 1941 från 62 till 75 års ålder – 80 000 individer – och analyserat deras ekonomiska situation.

Stor effekt

I analysen har Alecta delat in individerna i fem grupper baserat på vilken inkomst de hade när de var 62 år. Man har därmed kunnat följa hur ekonomin de fem inkomstgrupperna förändras strax innan, i samband med och efter pensionering.

I genomsnitt får den fattigaste femtedelen cirka 2 000 kronor mer. Förklaringen finns i garantipensionen och bostadstillägget, enligt Alecta som ser resultaten som ”slående”.

– I gruppen med lägst inkomster går man i genomsnitt från 7 800 kronor till 9 900 kronor efter skatt per månad. I dessa siffror ingår varken privat pension eller kapitalinkomster”, säger Fredrik Palm, produktchef på Alecta.

– Det visar tydligt hur viktig garantipensionen och bostadstillägget är för att en viss del av befolkningen ska få en bra pension.

Långt från arbete

Enligt Alectas undersökning gick den fattigaste gruppen på a-kassa eller sjukpenning, deltidsarbetade eller var hemmafruar vid 62 års ålder. De hade alltså 7 800 kronor i månaden efter skatt i genomsnitt.

Med så låga löner och dessutom en så stor förbättring som pensionär minskar drivkrafterna att gruppen förbättrar sin ekonomi genom arbete.

Störst skillnad för sämst ställda

Disponibel inkomst vid 62 års ålder utgör underlag för kvintilerna (femtedelarna).

Den genomsnittliga disponibla inkomsten per år, inflationsjusterat till år 2016 när pensionärerna fyllde 75, är (per månad):

Kvintil 1: 8 400 kr
Kvintil 2: 12 700 kr
Kvintil 3: 15 600 kr
Kvintil 4: 19 000 kr
Kvintil 5: 30 500 kr

Källa: Alecta

Dölj faktaruta

Samtidigt har gruppen små möjligheter att få ett arbete som gör det mer lönsamt att arbeta än att gå i pension, säger Lisa Laun, forskare på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

– Det här en grupp som står långt från arbetsmarknaden och som förmodligen har mycket små möjligheter att komma in igen. Då spelar det kanske inte någon roll oavsett hur starka de ekonomiska incitamenten är, säger Lisa Laun till TT.

Lönar sig inte

Lisa Laun tror däremot att grundskyddets nivåer har större inverkan på personer något högre upp på inkomstskalan, som befinner sig på arbetsmarknaden men som ändå får garantipension.

Enligt beräkningar som gjorts av Facket för försäkring och finans (FTF) krävs 41 års arbete med en genomsnittlig månadslön motsvarande 33 700 kronor för att komma upp över gränsen för när man inte längre har rätt till garantipension.

Det skulle innebära att det för många yrkesgrupper egentligen inte lönar sig att arbeta några år extra eftersom den högre inkomstpensionen och sänkningen av garantipensionen då tar ut varandra.

Utred pensionssystemet

SPF Seniorerna kräver att hela pensionssystemet måste utredas i grunden, dels för att säkra bättre pensioner men också för att systemet i praktiken ska innebära att det ska ha lönat sig att ha arbetat ett helt liv jämfört med att inte ha arbetat alls.

Magnus Billing.

Ett sätt att stärka pensionerna skulle enligt Alecta vara att åtgärda hur mycket som betalas in i systemet:

– En återställning av pensionsrätten till 18,5 procent från dagens 17,21 procent måste till för att alla ska få en bra allmän pension, säger Magnus Billing, Alectas vd.

Alecta

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Uppdraget är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för företags- och privatkunder. Alecta förvaltar drygt 730 miljarder kronor åt ägarna som är 2,3 miljoner privatkunder och 33 000 företagskunder. Alecta arbetar på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-02-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas