Lyssna på seniorer i Sommar
Nyheter | Radio
Kerstin Ekman. Foto Sveriges Radio.

Lyssna på seniorer i Sommar

Ovanligt många 60-plussare finns med i listan över årets sommarpratare. Ingvar Carlsson, Bert Karlsson, Maj Sjöwall, Kikki Danielsson och Magnus Uggla är några. Äldst är Kerstin Ekman, 82.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-06-09

Sommar i P1 är fortfarande ett populärt program, trots konkurrens från poddradiosändningar. Den personliga berättelsen och valet av musik bidrar. Hur gammal eller ung berättaren är har inte så stor betydelse för lyssnarupplevelsen. Men vi har ändå valt att fokusera på årets seniora talare.

Näst äldst är f d statsminister Ingvar Carlsson, 76 år. Den 2 juli ska han för första gången öppna sitt privata, inre rum för oss. Han ska tala om tillfälligheternas spel – det som inte gick som han planerat.

Gloria Ray Karlmark, 73 år, patentingenjör och medborgarrättskämpe, som talar på USA:s nationaldag den 4 juli. Hon var fjorton år när hon tillsammans med andra ungdomar tog strid mot rasismen i hemstaden Little Rock i Arkansas. I Chicago tog hon examen i matematik och kemi, mötte sin svenska man och flyttade hit.

Bertil Hult, 74 år, grundare och ägare till EF – Europeiska Ferieskolan är sommarvärd den 6 juli. Dagen därpå får vi höra tatuerarmästaren Ove ”Dock Forest” Skog.

Malou von Sivers, 63 år, känd programledare för Malou efter 10 i TV4, ska den 10 juli för första gången berätta om det djupa sår som präglat hennes liv.

Maj Sjöwall, 80 år, tänker berätta om ett svunnet Stockholm och om hennes och Per Wahlöös skrivande liv den 13 juli. Dagen efter är det 65-åriga Elisabeth Tarras Wahlbergs tur. Hon kommer att berätta vad språk har betytt för henne och ett och annat minne från åren hos kungafamiljen, ”där jag varit i tjänst halva livet”

Från den dramatiska uppväxten under krigsåren i Norge till det stillsamma livet som tant handlar Sommar med Marit Paulsen, 76 år, den 17 juli. Finansmannen och entreprenören Sven Hagströmer, 72 år, står näst på tur den 19 juli.

Friskis & Svettis grundare Johan Holmsäter, 68 år, talar om hälsa i vid mening den 25 juli. Entreprenören och f d skivbolagsdirektören Bert Karlsson, 71 år, ska berätta om några av sina sämsta affärer den 27 juli.

Industrimannen Lennart Bylock, 76 år, kan se tillbaka på en spännande resa från att ha varit till sjöss, verkat som polis, suttit i Boxningsförbundet, startat eget i ett garage i Karlstad fram till att han hamnade i Wallenbergsfären. Hans program sänds den 30 juli.

Kikki Danielsson, 64 år, kommer att berätta om sin livsresa, från att falla ihop till att resa sig igen, den 31 juli. Skådespelaren och komikern Siw Carlsson, 67 år, utlovar skrönor, upptåg och turnéminnen den 4 augusti.

Magnus Uggla, 62 år, vill den 9 augusti berätta om sin uppväxt och alla saker han vill uppleva innan han dör. Den 9 augusti är det 70-åriga Marianne Lindberg De Geers tur att vara sommarvärd för andra gången.

Kerstin Ekman, 82 år, är äldst bland sommarpratarna i år. Hon slår ett slag för levande musik den 14 augusti. ”Även om jag gärna lyssnar på min Mp3-spelare”.

Yngste ”senioren” i gänget är Klas Östergren, 61 år, som vill säga något om den tid vi lever i och den tid vi tror oss minnas. Sänds den 20 augusti.

Mycket spännande att lyssna på, med andra ord!

Text Gunilla Lindahl

Hela listan över sommarpratarna finns på sr.se

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-06-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas