Många äldre isoleras i halkan
SPF Seniorernas Peter Sikström intervjuas i TV4 om att äldre har det jobbigt när det är halt ute. Foto: TV4
Nyheter | väder

Många äldre isoleras i halkan

Halkan i stora delar av Sverige ställer till det för många. Inte minst äldre. ”Vi har medlemmar som mer eller mindre tvingas bli fångar i sitt eget hem”, säger SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström till TV4 Nyheterna.

Jan Hagberg
Publicerad 2024-01-31

De stora temperaturskillnaderna i kombination med dålig snöröjning har gjort att det är glashalt i stora delar av landet.

– När det blir lite varmare och halt är det livsfarligt att gå ute. Jag vågar inte gå ut med hunden för han är stark och drar så på den här halkan vågar jag inte gå med honom helt enkelt, säger Kristina Eivergård till TV4.

SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström vittnar också om att många medlemmar haft en svår vinter och inte kunnat gå ut under långa perioder.

Ökning av halkolyckor

– På många sätt har vintern varit fruktansvärd just eftersom snöröjningen har varit dålig i stora delar av landet. Så många äldre har inte vågat gå ut och ibland inte ens en gång kunnat gå ut. De var ju hemma under pandemin under en väldigt lång tid redan och tvingas nu mer eller mindre bli fångar i sitt eget hem, säger Peter Sikström till TV4.

Enligt TV4 har flera akutmottagningar i landet också rapporterat om en ökning av halkolyckor i januari.

För den som ger sig ut när det är halt ute är det viktigt att vara förberedd. Broddar eller spikskor kan vara en billig försäkring mot att ramla i halkan.

Här är Seniorens färska test av halkskydd

Jan Hagberg
Publicerad 2024-01-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas