Halka inte!
Foto: Colourbox
Hälsa | test

Halka inte!

Vintern kan vara knepig med såväl isiga som snöiga och moddiga trottoarer och vägar. Men vi behöver komma ut och få motion, dagsljus och gå ärenden. Med halkskydd på går du säkrare och kan undvika att ramla. Senioren har testat sex olika modeller nedan.

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-01-26

Det är så lätt hänt. Man halkar till, faller och tar emot sig med handleden. I värsta fall bryter man sig. Kvinnor drabbas av frakturer i högre grad än män. Troligen för att fler kvinnor lider av benskörhet.
Vissa känner kanske till och med att de helst inte går ut när det fryser på ute och begränsar sig. Samtidigt som vi behöver både vår dos av dagsljus och motion.
Idag finns många olika sorters halkskydd på marknaden. Allt från enkla modeller man drar över skon till kängor med inbyggda dubbar.
Seniorens redaktion plus några läsare har testat sex olika varianter. Förutom hur väl halkskydden greppar mot vintrigt underlag har vi också tittat närmare på hur lätta de är att ta på och av. Det är viktigt med användarvänligheten –
annars kan det lätt bli så att man drar sig för att använda dem.

Anti-skid overshoes/Ezy Shoes – 4,5

Pris: 295 kr
Utformning: Som en snösko man trär på med kraftiga snören under hela foten och uppepå skon. Snörena hålls ihop av platta metallklämmor. Inga dubbar som sticker ut.
Hanterbarhet: Lättast att sätta på innan man tar på sig skon. Ganska enkelt att få på plats. När skon är på foten spänner man fast halkskyddet med ett kardborrband tvärs över foten. De sitter stadigt och hamnar inte snett, ingen risk att de ska falla av heller.
Passar bäst för: Perfekt för trampad snö och modd, eller isiga trottoarer. Kanske inte optimalt för just is eftersom det inte finns några piggar att trycka ner i isen (vi har dock inte testat på ren is). En fördel med att det inte är med dubbar är att man inte halkar om man går in i en affär.
Utseende: Definitivt inte diskreta. Men inte heller särskilt klumpiga.
slutsats De känns trygga och sitter stadigt på skon. När man väl tagit på dem sitter de där de sitter.

Devisys Original – 5

Pris: 299 kr
Utformning En gedigen, lite fyrkantig konstruktion med skrovlig undersida och fyra metalldubbar – inte helt olika dem som sitter på dubbdäck – som sätts under hälen och spänns fast med kardborrband över vristen. Materialet är en köldtålig gummiblandning. Extra bonus är en bred 3M-reflex bakpå som gör att du syns i vintermörkret.
Hanterbarhet: Väldigt lätta att ta av och på. Har ett rejält kardborrband som du spänner till önskad längd. Drar inte till sig mycket smuts och kladd, lätta att skölja av och hålla rena.
Passar bäst för: Fungerar bra på alla underlag och på alla skor. Man sätter först medvetet och sedan omedvetet ner hälen när man går med dessa. Känns väldigt tryggt och säkert. Glider inte till en enda gång på vintrigt underlag (dock i ett trapphus med stengolv).
Slutsats: Stadiga, enkla och säkra (även om man får iaktta försiktighet när man kommer in på stengolv i trapphus och affärer).

Frontgrip/Springyard – 1

Pris: 129 kr
Utformning: Ett kort och mycket hårt gummiband med tre dubbar som ska trädas över tådelen på skon.
Hanterbarhet: Omöjligt att få på, alldeles för kort och hårt. Det står att det ska vara one size – en person med stl 35 lyckades få på dem på sina gymnastikskor, dock inte på vinterskorna.
Passar bäst för: Stadsbruk.
Utseende: Mycket kort och litet gummiband. Om de hade varit lätta att få på hade de kunnat fungera bra.
Slutsats: Helt omöjliga att få på om man inte har mycket små fötter och skor. Barn?

Rud skokedja/Quickstep – 4

Pris: 79 kr
Utformning: Dras på med töjbart svart gummiband över tådelen av skon och fästs runt hälen. Halkstoppet utgörs av en lätt kedja (inte dubbar) som bildar en triangel under främre delen av skosulan, halkstoppet sitter alltså inte under hälen. Ingen reflex.
Hanterbarhet: Relativt lätta att trä på, men visst måste man ha bra nyp i fingrarna. Enkel att ta av.
Passar bäst för: En bra allroundfunktion, känns effektiv på snömodd och isigt underlag (inte glansis) och halkfri på mataffärens stengolv.
Utseende: Mycket diskreta. Lätta och smidiga.
Slutsats: Effektiv på de flesta underlag, stabil och trygg känsla, känns knappt under foten, enkel att få på. Lätta att packa ner i ett hårt plastfodral som medföljer.

Runsafe Sportgrip/Springyard – 4

Pris: 299 kr
Utformning: Dras på över skon och har fyra dubbar framtill, två under hälen. Reflex på gummibandet bakpå hälen.
Hanterbarhet: Ganska lätta att dra på, men man får ta i när man ska ha upp gummibandet runt hälen. Viktigt att det hamnar rätt, sitter det lite snett eller inte helt på kan det åka av eller hamna på sniskan.
Passar bäst för: Tänkta för dem som vill springa även under vintertid, men fungerar också bra för promenader. Ger ett bra grepp tack vare att det är dubbar både under hälen och under främre delen av skon. Fungerar både på snö och is.
Utseende: Hyfsat diskreta, bra med reflex bak på hälen.
Slutsats: Sitter stadigt på skon och gör både promenader och joggingturer säkra.

Citysafe Sandygrip/Springyard – 3

Pris: 199 kr
Utformning: Gummikanter man spänner runt skon och sandpapperliknande keramiska plattor under häl och framsida fot.
Hanterbarhet: Ganska pilligt att få på dem när man har skon på, missar man lite vid hälen åker den av i ett huj. Bäst att sätta på skon innan man tar på den för att undvika frustration.
Passar bäst för: Stadsmiljö. De fungerar bra på hårdsnö och modd, känns mindre säkra på is. I och med att det inte är dubbar är det inga problem att gå inne i affärer med dem.
Slutsats: Lite hårda och stela att ta på, men när man väl får på dem fungerar de bra i stadsmiljö.

Inbyggda dubbar

Det finns även kängor med inbyggda dubbar för den som tycker att det är besvärligt att ta av och på halkskydd. Dessa ligger ofta relativt högt i pris
men håller länge.

Icebug

Fördelar: Mycket bra grepp, stabila kängor. Finns både med dubbar (Bugrip) och utan (Michelinsula).
Nackdelar: Ståldubbarna är lite fjädrande och fungerar därför hyfsat bra även när du går in i butiker på hårda golv. Kan ibland dock upplevas som lite hala då.
Känsla: Både de med och utan dubbar känns mycket trygga att gå ut med. På is är det tryggast med dubbarna, på blandat underlag fungerar Michelinsulorna utmärkt.
Pris: Finns från ca 1 500–3 000 kr. Slipper man bryta armar och ben är det värt varje krona.

Ilves med utfällbara broddar

Fördelar: Stadiga och varma boots som är lätta att ta på med två dragkedjor framtill. Klädda med mjukt fårskinn. Utfällbara broddar både i hälen och under framfoten. Även utan broddarna utfällda har man ett bra grepp då skorna har en grov och lite tung sula.
Nackdelar: Broddarna kan vara lite pilliga att fälla in och ut. Vid köp medföljer en liten nyckel som gör det lättare. Har man båda broddarna utfällda blir det lite skridskobana att gå in i affärer. Eftersom sulan är grov kan stenar fastna när man ska fälla in broddarna. Minus också för en hård kant inne i skon, under fotknölen, som kan skava.
Känsla: Mycket bra och trygga skor. Ofta räcker det med bara häl eller framfot utfälld.
Pris: Finska Ilves har cirka åtta modeller med utfällbara broddar plus två med inbyggda broddar. Cirka 1 800 kronor.

Dölj faktaruta

Här kan du köpa

Flera av modellerna kan köpas på de stora apotekskedjornas butiker, i deras webbshoppar (som apotea.se eller apoteket.se), på samrtasaker.se eller på varsam.se eller sakta.se.

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2024-01-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas