Miljonbot mot telefonförsäljare
Foto: Getty Images
Nyheter | Lurendrejeri

Miljonbot mot telefonförsäljare

Företaget Increment Security Group Gothia ABs försäljningsmetoder bestraffas nu av Patent- och marknadsdomstolen. Många äldre har drabbats av företagets aggressiva metoder.

Jan Arleij
Publicerad 2022-12-29

Lögner och hotfulla meddelanden är två av de metoder som domstolen slår ner på och uttryckligen förbjuder i sin dom.

Företagets vd hålls ansvarig av domstolen på samma vis som företaget och omfattas därför också av förbuden.

Förbuden omfattar åtta punkter som alla är förknippade med ett vite på 1 miljon kronor för varje påbörjad månad, sammanlagt 8 miljoner kronor.

Domstolen dömer även företaget att betala en marknadsstörningsavgift på 1,28 miljoner kronor.

Under olika namn

Bolaget säljer allt från brandfiltar och ID-skyddstjänster till omega-3 tabletter och andra kosttillskott, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Man genomför ”affärerna” över telefon, under en rad olika namn: bland andra Usecurity, Gothia kosttillskott och Gothia brandskydd.

– Vi vet att många konsumenter har råkat ut för deras fula metoder. Konsumentverket tog emot många anmälningar och många drabbade polisanmälde också företaget. Därför är vi tacksamma för att domstolen resonerar på samma vis som vi i en mycket tydlig dom, säger Gunnar Wikström, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Gunnar Wikström.

Ett stort antal av de berörda är över 80 år och i flera fall har anhöriga gjort polisanmälan eller anmälan till Konsumentverket.

Företaget har även sålt produkter till äldre personer som äger skog eller mark och sedan förvägrat dem ångerrätt med hänvisning till att de skulle vara företagare och därför inte omfattas av distansavtalslagen.

Fällda

Återstår att se om åtgärderna mot företaget får effekt. Problemen har pågått under en längre tid, trots tidigare stämningar och fällande dom mot bolaget.

Jan Arleij
Publicerad 2022-12-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas