Miljontals jobb på väg till seniorer
Foto: Getty Images
Nyheter | Arbete

Miljontals jobb på väg till seniorer

Demografiska förändringar kommer alltmer att öppna upp arbetsmarknaden för seniorer. Det framgår av en ny global studie.

Jan Arleij
Publicerad 2023-09-15

Det är Bain & Company som har gjort rapporten som slår fast att 150 miljoner jobb kommer att hamna hos medarbetare över 55 år redan till år 2030.

2031 utgörs en fjärdedel av arbetsstyrkan i G7-länderna av 55-plussare.

– Det är en enorm förändring, säger Andrew Schwedel, partner på Bain & Company, till CNBC som är världens största nyhetskanal för finans- och ekonominyheter från USA, Europa och Asien.

Het arbetsmarknad

Enligt OECD-data går därmed en långsiktig trend mot tidigare pensionering långsamt tillbaka, konstaterar Bain & Company.

Processen som gör att pensionärer går tillbaka till arbete drivs av en het arbetsmarknad, stigande inflation och minskade covid-hälsorisker.

Stort ”sabbatsår”

Uppgången i pensioneringar under den första delen av pandemin ser nu mer ut som ”ett stort sabbatsår”, sammanfattar man i rapporten.

– En sak jag ständigt hör när jag pratar med företag är att de inte har den talang de vill ha i de kvantiteter de behöver, säger Andrew Schwedel som råder företag att omgående sätta in riktade insatser för att kunna behålla äldre medarbetares kompetens.

Arbetsstyrka

Enligt en global arbetsgivarundersökning 2020 hade emellertid endast 4 procent av företagen ett program för att fortsatt integrera äldre arbetstagare.

– Företag som investerar i att rekrytera, behålla, omskola och respektera styrkorna hos denna grupp kommer att vara framgångsrika när demografin för arbetsstyrkan fortsätter förändras, säger Andrew Schwedel.

Viktigt förstå

Nyckeln är att förstå vad som driver äldre medarbetare.

Bain har kartlagt attityder hos 40 000 anställda i 19 länder och konstaterar att de under 60 år framför allt motiveras av en bra lön.

De över 60 är mer fokuserade på ett intressant arbete, självständighet och flexibilitet.

”Många är fokuserade på sitt hantverk, medan andra ser ett värde i att deras arbete har en positiv inverkan”, summerar rapporten.

Tendens

Resultatet står i god överensstämmelse med exempelvis den forskning som pågår i Sverige och som Senioren rapporterade om i torsdags (14/9).

Det är Bain & Company

Ett globalt konsultföretag som analyserar framtiden åt bland andra företag. Man har kontor i 65 städer i 40 länder.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-09-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas