Misslyckad rekrytering drabbade äldreomsorgen
Foto: Getty Images
Nyheter | Omsorg

Misslyckad rekrytering drabbade äldreomsorgen

För att spara pengar la Bollnäs kommun ned sin bemanningsenhet. I stället fick administratörer sköta rekrytering av anställda till äldreomsorgen.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-26

Följden blev att olämplig personal kom att anställas. Effekten lät inte vänta på sig.

Nu visar en lex Sarah-utredning hur misstagen kunde ske.

I utredningen framkommer hur ett flertal personer som inte visat sig vara lämpliga som vårdare av äldre ändå fått anställning.

Olämpligt bemötande

Detta trots att det tidigt i rekryteringsprocesserna gått att se att personer varit olämpliga för arbete i äldreomsorgen:

”Denna utredning liksom tidigare utredningar visar att det finns brister i rekryteringsprocessen som gör att personer med olämpligt bemötande anställs, vilket ger oönskade konsekvenser för brukarna, brister i arbetsmiljö och tidskrävande hantering av personalärenden.”

Har ändrat

Bristerna ska nu vara åtgärdade, försäkrar socialnämndens ordförande Erika Engberg (S).

– Vi har en mer samlad organisation nu som kommer att vara noggrannare med att ta referenser och annat som behövs för att säkerställa att det blir bra personal vi anställer, säger Erika Engberg till Ljusnan.

Blev tvärtom

Att rekryteringarna gått snett beror enligt Erika Engberg dels på att berörda chefer inte varit med under rekryteringarna, men även på att rekryteringarna alltså skötts av administratörer.

– Det var ett politiskt beslut som togs för några år sedan om att ta bort bemanningsenheten. Man trodde att man skulle spara pengar på det. Men det har tyvärr blivit tvärtom.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas