Ny kunskap om hur nervceller bildas i hjärnan
Nyheter | Framsteg
Foto Colourbox

Ny kunskap om hur nervceller bildas i hjärnan

Nya rön om hur nervceller nybildas i hjärnan kan öka möjligheten att i framtiden stimulera hjärnans återhämtning efter hjärnskador och stroke. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin i en ny studie.

Publicerad 2012-08-22

Astrocyter är en typ av celler som har många funktioner i det centrala nervsystemet, till exempel hjärnans förmåga att läka efter hjärnskada eller stroke.

Forskare från Laboratoriet för astrocytbiologi och CNS-regeneration, som leds av professor Milos Pekny vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, visar nu hur astrocyter även reglerar nybildning av nervceller i hjärnan.

Öka nybildningen
Upptäckten kan leda till att man kommer att kunna öka nybildningen av nervceller, uppger Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Eftersom nybildandet av nervceller är viktig del av hjärnans förmåga att anpassa sig, är resultaten enligt Milos Pekny viktiga för att förstå hjärnans inlärning och återhämtning efter exempelvis en stroke.

Minskar skadan
Peknys forskargrupp har i samarbete med andra forskare tidigare visat att astrocyter har förmågan att minska skadan i hjärnvävnaden efter stroke, och att astrocyter påverkar hur transplanterade stamceller överlever och integreras i hjärnan.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas