Ny lag kan tvinga fram bättre äldreomsorg
Foto: Getty Images
Nyheter | Framgång

Ny lag kan tvinga fram bättre äldreomsorg

Under nästa år kommer ett förslag att läggas fram om en förbättrad socialtjänstlag. Det framgår av regeringens budgetproposition.

Jan Arleij
Publicerad 2023-09-26

Regeringen aviserar i höstbudgeten som presenterades i onsdags (20/9) att den nya socialtjänstlagen kommer att innehålla en bestämmelse om att socialtjänstens verksamhet ska bedrivas i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Samtidigt skriver regeringen att det kommer en bemannings- och kompetenssatsning under 2024.

En överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ska också presenteras under 2024 för att kommunerna ska hinna ställa om till de nya krav som föreslås träda i kraft under 2025.

Genombrott

Regeringens löften innebär en stor framgång för SPF Seniorerna, konstaterar SPF Seniorernas samhällspolitiske chef Martin Engman.

– Det är något som SPF Seniorerna har arbetat envist med under många år.

Rimliga krav

Regeringens besked kommer att innebära högre – och fullt rimliga – krav på äldreomsorgen, enligt SPF Seniorernas analys. Det handlar om att äldreomsorgen måste omfattas av samma krav som redan ställs på hälso- och sjukvården.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson säger i en kommentar att det är efterlängtat att regeringen ger besked om de rättsliga förutsättningarna för Sveriges äldreomsorg.

Glädjande besked

– Det är mycket glädjande att regeringen sätter ner foten för att grundläggande stärka kvaliteten genom krav på att verksamhet ska bedrivas i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Eva Eriksson.

Eva Eriksson.

Utredningsförslag och remissvar har vilat hos regeringen i snart tre år samtidigt som äldreomsorgens brister har kunnat fortgå. Behoven av regleringar med högre krav har varit uppenbara under mycket lång tid, framhåller Eva Eriksson.

– Det är också betryggande att regeringen redan nu aviserar en bemannings- och kompetenssatsning och en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Jan Arleij
Publicerad 2023-09-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas