Spruta kan stoppa hjärtinfarkten
Gunilla Nordin Fredriksson
Medicin | Nyheter

Spruta kan stoppa hjärtinfarkten

En forskargrupp i Malmö har upptäckt att injicering av antikroppar mot oxiderat kolesterol tycks skydda mot åderförfettning, som är en viktig orsak till hjärt-kärlsjukdom.

Publicerad 2011-11-10

Nu testas upptäckten och inom tio år kan ett läkemedel som minskar risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke vara verklighet.
Det berättar Hjärt-Lungfonden som har stöttat forskningsprojektet.

– Ett läkemedel som minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom är ett stort framsteg för alla de som ligger i riskzonen. Bara i Sverige lider en miljon personer av hjärt-kärlsjukdom, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i en kommentar.

Stora förhoppningar

Professor Gunilla Nordin Fredrikson är en av forskarna bakom upptäckten. Hon är verksam inom experimentell kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus i Malmö:

– Forskningen ger livsviktiga resultat. I den här upptäckten finns mycket att vinna både för enskilda individer och för samhället.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Dödar varje timme

  • Hjärtinfarkt orsakas av akut syrebrist som uppstår när en blodpropp plötsligt bildas i något av hjärtats kranskärl.
  • Varje kvart drabbas någon av hjärtinfarkt och varje timme dör någon i Sverige. Det innebär att cirka 100 personer om dagen drabbas.
  • Vad forskar man om i dag? Förutom Gunilla Nordin Fredriksons forskning är ett exempel på aktuell hjärtforskning arbetet med att kartlägga genetiska orsaker till hjärtinfarkt. Målet är att på sikt kunna erbjuda individanpassad behandling.

Detta är Hjärt-Lungfonden

Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc). Nu är målet att på sikt halvera antalet dödsfall i hjärtinfarkt. Hjärt-Lungfonden samlar in och fördelar pengar till forskning samt informerar om hjärt- och lungsjukdom. Fonden har inga statliga bidrag och verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas