Framtida läkemedel kan öka chansen vid infarkt
läkemedel mot infarkt Foto Colourbox
Nyheter

Framtida läkemedel kan öka chansen vid infarkt

I Sverige är hjärtinfarkt den vanligaste enskilda dödsorsaken hos både kvinnor och män, och hjärtinfarkt ligger bakom närmare hälften av alla dödsfall i västvärlden. Men nu har forskare i Göteborg gjort en upptäckt som kan öka chanserna att överleva en infarkt.

Publicerad 2012-01-11

Det man upptäckt är att hjärtat, via en kemisk reaktion, kan hjälpa till att försörja den drabbade vävnaden med energi och därigenom fördröja att vävnaden dör. Ett ämne med namnet adenosin spelar en viktig roll i processen.

– Våra experimentella studier pekar på att det faktiskt finns en reservväg för utvinnande av energi i hjärtat, som kan skydda vid infarkter. Vår forskning handlar om att undersöka hur dessa försvarsmekanismer fungerar, säger Katarina Ahlström vid Sahlgrenska akademin i Göteborg i ett pressmeddelande.

Det är av stor vikt att den som drabbas av en hjärtinfarkt får snabb hjälp. 90 minuter har läkarna på sig att sätta in rätt behandling innan den drabbade delen av hjärtat får obotliga skador.
Förhoppningen är att den nya upptäckten ska kunna användas för att vinna tid och att fler liv därigenom ska kunna räddas.

– På sikt kanske farmakologer kan designa ett läkemedel som sätter igång eller förstärker utnyttjandet av adenosin, så kunskapen är viktig, säger Katarina Ahlström.

Upptäckten behandlas i hennes avhandling ”Energy-metabolic aspects of ischemia and pre-treatment: Studies in porcine myocardium”.

 

Frida Andersson Johansson

Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt orsakas av akut syrebrist som uppstår när en blodpropp plötslig bildas i något av hjärtats kranskärl. När en spricka uppstår i placket bildas hastigt en liten klump koagulerat blod. När klumpen växer till en propp som täpper till blodkärlet avbryts blodets genomströmning.

Proppen leder till allvarlig syrebrist i den del av hjärtmuskeln som försörjs av kranskärlet och smärta uppstår. Den del av hjärtat som inte får syre skadas allt allvarligare ju längre det dröjer innan proppen lösts upp. Är syrebristen långvarig dör hjärtmuskelcellerna. Skadan som då uppstår kallar vi hjärtinfarkt.

Hjärtmuskelvävnad som dött kan inte återbildas. I stället ersätter kroppen den döda delen av hjärtmuskeln med ett bindvävsärr. Delar av det drabbade muskelpartiet kan dock få viss blodförsörjning via angränsande blodkärl. Läkningstiden efter en infarkt är ungefär sex veckor.
Källa: Hjärt- och lungfonden

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas