Hjärtesorg kan skapa hjärtsjukdom
Foto Colourbox
Nyheter

Hjärtesorg kan skapa hjärtsjukdom

En olycka kommer sällan ensam, heter det. Nu tycks medicinska argument finnas som styrker ordspråket. En ny amerikansk studie visar att hjärtesorg kan leda till hjärtinfarkt.

Publicerad 2012-01-10

Det är forskare från Harvard Medical School, som efter att ha intervjuat 2000 vuxna personer som överlevt just infarkt, har funnit att risken för hjärtinfarkt var 21 gånger högre än normalt första dagen efter att en närstående dött. Under den första veckan var risken sex gånger högre.

Psykisk stress vid ett dödsfall kan påverka sådant som hjärtrytm, blodtryck och blodets levringsförmåga. Kombinerat med sömnsvårigheter och dålig aptit och att man kanske hoppar över sina mediciner – vilket är vanligt vid stor sorg – kan vara en förklaring till den ökade risken.

Viktigt visa omsorg
Att den här förhöjda risken finns så direkt efter ett dödsfall är viktigt att känna till både för vården och de som finns runt den sörjande, säger Mikael Dellborg, hjärtprofessor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till Vetenskapsradion.

– En väldigt ledsen person ska man inte lämna ensam utan man ska se till att de får i sig något och bädda in dem lite grann.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas