Övergångsstället farligare än du tror
Övergångsställen kan ge falsk trygghet Foto Colourbox
Nyheter

Övergångsstället farligare än du tror

Se dig för ordentligt i trafiken, även då du går på ett övergångsställe. Antalet fotgängare och cyklister som dödas i stadstrafiken ökar. Och bland de omkomna finns många äldre personer.

Publicerad 2011-08-23

– Vi vet att äldre oskyddade trafikanter är en särskilt utsatt grupp. Totalt ser vi också en ökning av antalet omkomna över 65 år, under årets sju första månader, jämfört med de båda föregående åren, säger Jan Sandberg, vd för trafiksäkerhetsfrämjandet NTF, i ett pressmeddelande.

Under årets sju första månader har 28 fotgängare omkommit i trafiken jämfört med 11 motsvarande period förra året.

Cyklisterna står för flest antal svårt skadade i trafiken. Och mer än hälften av de som omkommer på kommunala vägar är cyklister och gående. Många av de allvarligaste olyckorna sker på övergångsställen, samt i korsningar med gång- och cykelvägar.

– Övergångsställen och korsningar med oskyddade trafikanter kan verka skenbart säkra. Men sker det ett misstag så är bilistens hastighet helt avgörande för utgången, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Under vecka 34 genomför polisen, i samverkan med stöd från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL och NTF en insats med målet att öka säkerheten för oskyddade trafikanter.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas