Okej vara fördomsfull mot äldre?
Nyheter | Snackis:
Foto Colourbox

Okej vara fördomsfull mot äldre?

Ingen vill vara rasist. Alla är för jämställdhet. Men att se ner på äldre verkar helt accepterat, kanske för att alla ska den vägen vandra?

Publicerad 2014-08-15

Säg till en ny bekantskap i trettiofem – fyrtioårsåldern att du jobbar på medlemstidningen för Sveriges Pensionärsförbund. Sedan kan du luta dig tillbaka och invänta skämten. Det är nästan konstigt när de inte kommer. Inget hysch hysch, skämten anses helt rumsrena.

Det är så normalt att man knappt tänker på det. Men börjar man titta så ser man. Ibland är det skämt. Ibland en omedveten formulering. Ibland små antydningar, ofta bara i förbifarten och utan någon egentlig avsikt. Men det de har gemensamt är att de antyder och sprider fördomar om äldre.

En snabb titt i dagens tidningar ger oss några sådana små antydningar:

Aftonbladets ledarskribent säger att Margot Wallström visserligen är bra, men borde inte Löfven valt någon ”yngre och kaxigare?”

Dagens DN skriver om lärarbrist att ”Skolor tvingas ta in pensionärer” på startsidan och ”Nu tvingas skolorna ta in pensionärer och obehöriga vikarier” i artikeln. Det är alltså pensionerade lärare de talar om.

”Åldrig gangster ursinnig”, skriver Aftonbladet igen. Visst är det lite lustigt att även gamla kan vara mördare, hustrumisshandlare, förskingrare och rånare? De ser ju så gulliga ut.

Och på tal om hur man ser ut – Expressen tipsar om ”Sex hårtips som ger dig en yngre look direkt”.

I populärkulturen finns det också: I Emelie Schepps nyaktuella deckare Märkta för livet får vi läsa hur åklagarmyndighetens fiktive chef ”… bestämt sig för att byta ut den åldrande personalstyrkan. Han hade avtackat flera trogna medarbetare, avskedat trötta administratörer och hjälpt uppgivna specialister att hitta nya utmaningar i arbetslivet.” Inget konstigt alls. Eller?

Samtidigt har Unionen en debattartikel i Dagens Arena om hur attityderna till äldre inom arbetslivet måste ändras. Anmälningarna till DO ökar, och en fjärdedel av Unionens medlemmar mellan 60 och 70 säger sig ha blivit diskriminerade på grund av ålder.

Attityderna till äldre måste ändras. Lek med tanken: ”Borde inte Löfven valt någon äldre och kaxigare?” ”Skolor får hjälp av pensionärer” ”Sex hårtips som får dig att se mer erfaren ut”

 

Frida Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas