Osäkert hur effektivt vaccin är för äldre
Foto: Colourbox
Nyheter | VACCIN

Osäkert hur effektivt vaccin är för äldre

Jakten på ett vaccin mot covid-19 pågår för fullt. Men när det kommer är risken stor att det är mindre effektivt för äldre.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-08-30

–  Det är fullständigt omöjligt att säga nu hur det kommer att fungera. Vi vet inte hur vaccinet kommer att fungera på olika åldersgrupper och därför kan vi inte i dag säga något om vilken strategi som behövs för att använda vaccinet på bästa sätt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Många läkemedelsbolag världen över har kommit långt i utecklingen av ett vaccin och en del är inne i fas3-försök på storre grupper människor.

Men bland de studier som genomförts så har man inte tittat närmare på effekten bland äldre personer.

Viktigt för de äldre ändå

Redan nu vet man att många vaccin är mindre effektiva ju äldre man blir eftersom kroppens immunförsvar blir svagare med stigande ålder och att äldre människor har sämre fysiska förutsättningar.

Men även om forskarna inte vet hur effektivt ett vaccin är för de äldre så menar Tegnell ändå att det är viktigt för den gruppen.

–  Huvudmålet kommer helt säkert att vara att skydda de utsatta. Om det betyder att vi ska vaccinera dem själva eller personal det får vi se, beroende på vilken typ av vaccin vi får, säger Tegnell till Aftonbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-08-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas