P-pillret fyller 50
Nyheter
Barbro Westerholm var med och legaliserade ppiller 1964 Montage. Foto: Colourbox

P-pillret fyller 50

Det var femtio år sedan pillret, som skulle betyda mycket för jämlikheten, gjordes lagligt i Sverige. Mycket tack vare Barbro Westerholm.

Publicerad 2014-05-16

Det första i Sverige godkända p-pillret Enavid skrevs inte ut som preventivmetod, utan mot menssmärtor. Men 1964 drev Barbro Westerholm, som då arbetade som läkare, igenom ett godkännande hos Medicinalstyrelsen, skriver DN.

Sedan dess har p-pillret hjälpt till att förändra synen på kvinnors sexualitet, och blivit ett av de vanligaste preventivmedlen i Sverige. Genom åren har pillren justerats och förfinats, för att minimera biverkningarna, som i värsta fall kan leda till blodproppar. Idag minskar dock användningen av p-piller till förmån för andra, nyare preventivmetoder.

Barbro Westerholm, å sin sida, är numera riksdagens äldsta politiker (FP) och har bland annat varit chef för Socialstyrelsen och ordförande för SPF samt utsetts både till Årets Senior av Veteranens läsare och fått tidningen QX hederspris på Gaygalan, för sina insatser för hbtq-personers rättigheter.

Läs mer om p-pillret som fyller femtio i DN.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas