”Pensions-systemet skönmålas”
Karl Erik Olsson SPF ordförande Foto Ola Åkerborn
Nyheter | Pensioner

”Pensions-systemet skönmålas”

Allt fler äldre arbetar och får lön. Det visar en färsk rapport som regeringen tagit fram. Men bilden som rapporten förmedlar får skarp kritik av SPFs ordförande Karl Erik Olsson.

Publicerad 2011-12-13

Regeringen presenterade under tisdagen en ny rapport, med titeln ”Efter 65 – inte bara pension”. Det är en analys av de äldres ekonomiska situation.

På ett stort seminarium arrangerat av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) närvarade stora delar av den svenska pensionseliten – från Pensionsmyndighetens vice generaldirektör Annika Sundén till politiker som Thomas Eneroth (S) i den mäktiga Pensionsgruppen.

Ulf Kristersson inledde med att hylla den svenska tradition av samförståndslösningar och sunt förnuft som lett fram till dagens pensionssystem.

 

Pensionssysemet 20 år

Kristersson påminde om att det är på dagen 20 år sedan den första pensionsgruppen av politiker satte sig i förhandlingar om det som skulle bli ”världens mest stabila och förutsägbara pensionssystem”.

Rapportens huvudbudskap är att mönstret för när man slutar jobba har börjat förändras på allvar. Den gamla 65-årsgränsen är inte längre lika självklar.

Några exempel ur rapporten:

  • Allt fler äldre har löneinkomster. Andelen 66-åringar med löneinkomst har ökat från 19 till 36 procent mellan 1997 och 2009.
  • Andelen ekonomiskt utsatta har ökat mellan 2002 och 2011 i takt med att medianinkomsten har ökat.
  • För pensionärer är den allmänna pensionen den viktigaste inkomstkällan, något som särskilt gäller de äldre pensionärerna.
  • Ensamstående och äldre pensionärer har sämst ekonomi.

 

Pensionssystemet skönmålas

SPFs ordförande Karl Erik Olsson var på plats under seminariet.

– Rapporten visar på positiva förändringar som att fler arbetar mer och längre. Men jag delar bedömningen att det främst är välutbildade män med eget företag som dominerar den gruppen. Det allmänna pensionssystemet och trygghetssystemen i samhället är inte till för dem.

Karl Erik Olsson är kritisk till att urvalet av siffror och mätperioder ger en skönmålning av pensionssystemet. Exempelvis att dagens pensionärer vunnit på att pensionerna är kopplade till löneutvecklingen i samhället och inte prisutvecklingen.

– Man börjar för sent när man gör mätningar och drar ut kurvorna. Det blir missvisande.

– Men man slutar också för tidigt i sina resonemang i rapporten. Det saknas perspektiv framåt, som berättar om var pensionerna kommer att ta vägen när finanskris och skuldkris slår igenom fullt ut.

 

För positiv bild

Detta är vad rapporten borde ha fokuserat på, eller i vart fall vad regeringen nu bör ge högsta prioritet, anser Karl Erik Olsson.

– Man bör analysera hur de kommande årens ekonomiska kris med bromsen och sänkta pensioner kommer att påverka de sämst ställda pensionärerna. Att som rapporten beskriva genomsnittsbilder ger en alldeles för positiv bild av hur pensionssystemet slår.

Seminariet medgav ingen tid för frågor eller debatt.

 

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

På Twitter

Läs mer på @veteranentwit

https://twitter.com/#!/veteranentwit
Veteranens porträtt av Björn Skifs en röd tråd och referens i Annika Sundéns dragning. #pensionsrapporten #svpol

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas