Nyheter

Rapport ska ge bättre mat till äldre

Kompetenscentrum får en halv miljon för att ta fram en rapport om hur matkvaliteten för äldre och funktionshindrade ska kunna höjas.

Publicerad 2014-01-02

Undernäring är ett vanligt problem bland landets äldsta, och maten som serveras till de äldre är en viktig fråga. Äldreminister Maria Larsson (KD) som annars är känd för att vilja tala om hur bra omsorgen i Sverige är, har sett förbättringspotential på flera håll.

 

– Jag har besökt många äldreboenden och ser skillnaden mellan de där måltider lagas på plats, där de äldre är delaktiga, och de där dessa möjligheter saknas. Måltiden kan ha en rehabiliterande effekt som hjälper våra äldre att behålla sina förmågor och färdigheter. Och att få känna doften växa fram ur grytorna ökar aptiten och minskar risken för undernäring, säger hon i ett pressmeddelande.

 

SPF har engagerat sig i äldres mat på många sätt. Bland annat har man i Jönköping en så kallad matpatrull som granskar maten på boenden, och SPF har ställt upp med jurymedlemmar när Årets seniormat har utsetts i en årlig tävling. I samband med det senare har Karl Erik Olsson uttalat sig om vikten av bra måltidsupplevelser:

 

– För gamla kanske mycket av livets lustfyllda upplevelser har försvunnit. Men så länge man lever spelar måltiden roll. Sug på ordet Livs-medel. Har vi inte Livsmedel så dör vi. Därför är det viktigt att försöka göra maten för äldre så bra som möjligt, så lustbetonat som möjligt.

 

Senast 1 november 2014 ska Kompetenscentrum, i samarbete med Socialstyrelsen, lämna sin rapport till Socialdepartementet. Då 1 november är Alla helgons dag och officiell helgdag kan man anta att rapporten kommer att lämnas in något tidigare.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas