Mat kastas, samtidigt som äldre blir undernärda
Kylda matlådor väcker kritik i SVTs granskning Foto: Colourbox
Nyheter

Mat kastas, samtidigt som äldre blir undernärda

Undernäring är livsfarligt. Men kommuner näringsberäknar inte matlådorna till äldre, och man vet inte om maten äts upp eller kastas, visar SVTs granskning.

Publicerad 2014-01-13

SVT nyheter skickade en enkät till landets kommuner. Svaren visar att bara var tionde kommun kontrollerar om äldre med hemtjänst får i sig maten som levereras.

Monica Pehrsson har forskat på matsituationen för äldre, och hon tycker kommuner ska satsa på kontrollsystem av flera orsaker:

– Kommunen skulle också kunna spara pengar. Det skulle bli färre resor till akuten för de äldre. Undernäring leder till ökade fallolyckor, svårläkta sår, nedsatt immunförsvar och depressioner, säger hon till SVT.

Smaksinnet kan försämras med åldern, och många tappar matlusten på grund av sina mediciner. Då är det extra viktigt att maten man får är aptitlig och lockande, för at inte tala om näringsrik. Ändå är kalla matlådor, som många klagar på, den absolut vanligaste maten till seniorer med hemtjänst visar SVTs undersökning, som är en del av en större granskning av maten inom kommuner och landsting.

Många äldre uppger att de kastar maten, eller delar upp en portion på flera dagar.

 

Tidigare har Veteranen rapporterat om bristen på dietister inom landets kommuner. Något som Dietisternas riksförbund har slagit larm om.

Här kan du se inslaget:

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas