Vill lyfta måltiden
Nyheter
Foto: Colourbox

Vill lyfta måltiden

100 miljoner kronor för att lyfta maten inom skolor och äldreomsorg. Centerns matlyft blir ett måltidslyft när Alliansen går samman om förslaget.

Publicerad 2014-09-02

Miljonerna ska läggas under Livsmedelsverket, och där kan sedan enskilda boenden, skolmatsalar, kommuner eller privata utförare ansöka om pengar till förbättringsarbeten  – med förbehållet att de själv står för en lika stor del av finansieringen.

 

– Det kan handla om att investera i ett tillagningskök på plats, anlägga en kryddträdgård, övergå till att köpa mer närodlat och köpa produkter av högre kvalitet, säger Anna-Karin Nyman, presschef till Annie Lööf (C).

 

Pengarna ska också kunna användas till kompetensutveckling.

 

Än så länge har Socialdemokraterna inte avslöjat någon motsvarande satsning på äldrematen. Men det är mycket möjligt att det kommer fler förslag innan valet.

 

Hur avgörande pengar är för kvaliteten på maten råder det dock delade meningar om. Många experter menar tvärt om att det är billigare att laga bra mat från grunden, än att som idag på många ställen köpa in halvfabrikat.

 

– Det är inte omöjligt att förbättra maten i äldreomsorgen och det behöver varken ta längre tid eller kosta mer pengar – men de som sitter med makten över de gamlas mat måste ta beslut som gör skillnad, skrev Leif Mannerström i en artikel i GP.

 

SPF har arbetat mycket för att förbättra äldrematen. Under förbundets seminarium om äldres mat under parollen ”Rör om i grytan”, som anordnades tillsammans med vuxenskolan något år sedan deltog Raymond Wigg (MP), landstingspolitiker i Stockholm.

– Med närproducerad mat, lokala kök, årstidsbaserade matsedlar och köp av råvaror i stället för halvfabrikat kommer vi otroligt mycket billigare undan än med det storkökstänkande som dominerade för tjugo år sedan och som vi fortfarande sitter fast i.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas