Rasismen måste motarbetas
Nyheter

Rasismen måste motarbetas

Publicerad 2014-09-03

När SPF Stockholmsdistriktet höll en manifestation mot främlingsfientlighet och diskriminering på Mynttorget i Stockholm på onsdagen var journalisten Arne Ruth huvudtalare. Han slog fast demokratin aldrig är säkrad. Den är något som varje generation måste återerövra.

Främlingsfientliga partier har flyttat fram sina positioner på kontinenten. Det blev särskilt tydligt vid valet till EU-parlamentet. Utvecklingen i Europa och Sverige oroar SPF:s Stockholmsdistrikt som nu vill markera att man står upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Ungefär 150 människor slöt upp till manifestationen som hölls på Mynttorget i Gamla stan.

Monica Ufhielm, ordförande i SPF Stockholmsdistriktet, inledde manifestationen med att säga att den är unik i sitt slag för SPF och att hon var tagen över att så många människor hade slutit upp .

Huvudtalare var Arne Ruth, mångårig kulturchef på Dagens Nyheter. Själv kom han till Sverige som ettåring från en sönderbombad kontinent och minns den humanism som mötte honom i de tidiga skolåren.

– Jag växte upp i den gamla bruksorten Bengtsfors i Dalsland och minns min folkskollärare, han var även skolbibliotekarie. Jag hade slarvat bort en bok och han rådde mig att lägga mina låneböcker på samma ställe i fortsättningen. Han blev inte arg på mig.

Arne Ruth är orolig över utvecklingen i Europa. Här sägs saker som inte uttalats på väldigt länge.

– Det är öppen rasism, jag trodde inte att vi skulle behöva uppleva det igen.

Bakom utvecklingen på kontinenten ligger oro, tror Arne Ruth. Människor känner rädsla för det främmande. Han har inget svar på hur vi ska lösa tiggandet på gator och torg. Däremot är han övertygad om att vi inte ska döma människor på förhand.

– Den kollektiva fördomen innebär att vi pekar ut människor.

Misstagen har begåtts tidigare. Arne Ruth talade om hur judar behandlades i Tyskland på 30-talet. Nürnberglagar som gjorde dem till andra klassens medborgare. Han drog paralleller med vår samtid och uppmanade människor att titta efter tecken som påminner om det Europa genomgick under 30- och 40-talen.

Han pekade på att medlemmar i några av våra riksdagspartier var öppet antisemitiska under 30-talet. Det är en påminnelse om de misstag som begåtts.

– Jag tycker inte att dessa partier har tagit tillräcklig ställning emot dessa ståndpunkter, sade Arne Ruth.

Manifestationen avslutades med att 11-åriga Hedda Simonsson spelade Europahymnen på trumpet.

Text: Peter Söderlund
Foto: Gunilla Lindahl

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas