Regeringen höjer bostadstillägget
Nyheter

Regeringen höjer bostadstillägget

Bostadstillägget för pensionärer (BTP) ska förbättras från 2012. Beskedet lämnades för några minuter sedan på en presskonferens i Rosenbad med statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och socialminister Göran Hägglund (KD).

Publicerad 2011-09-05

Förändringen är värd en knapp tiondel av den momssänkning för restaurangbranschen som är aviserad, cirka 5,6 miljarder.

Den halva miljard som BTP-förbättringen får kosta kommer enligt Göran Hägglund att öka bostadstillägget på i genomsnitt 170 kronor i månaden. 250 000 pensionärer berörs av förbättringen.

”400 kronor i månaden”
Fredrik Reinfeldt:

– Tillsammans med höjningen av garantipensionen på 2,8 procent kommer de sämst ställda pensionäerna få en ansenlig inkomstförstärkning varje månad. Det handlar om ungefär 400 kronor i månaden.

Göran Hägglund noterade att den skattesänkningen som han inte fick igenom i höstens kommande statsbudget skulle ha gett 85-115 kronor i månaden i skattelättnad.

Skarpt löfte
Skattesänkningen kommer 2013 eller 2014, tror Göran Hägglund.

– Vi har i förhandlingarna inom regeringen nu kommit fram till att uppgradera ambitionen att sänka pensionärernas skatter med 2,3 miljarder till ett skarpt löfte.

– Men förutsättningen är fortfarande att vi har stabilitet i de offentliga finanserna.

Båda partiledarna är överens om att nästa gång det finns utrymme för skattesänkningar ska pensionärernas skattesänkning gå först.

Frikopplat från jobbskatteavdrag
Ytterligare en markering som Hägglund gjorde under presskonferensen var att konstatera att en sänkningen av pensionärsskatten kan göras utan att det femte jobbskatteavdraget behöver genomföras samtidigt.

Fredrik Reinfeldt sa att det femte jobbskatteavdraget fortfarande är ett viktigt mål för regeringen, och att det kommer att genomföras innan mandatperioden är över.

– Men återigen förutsätter det att statsfinanserna medger detta. Kostnaden för ett femte jobbskatteavdrag och en sänkning av brytpunkten för statlig skatt är 15 miljarder kronor.

Jan Arleij

jan.arleij@veteranen.se

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas