Regeringen nobbar pensionärernas krav: ”Bromsen ska vara kvar”
Regeringen kallsinnig till pensionärernas förslag om slopad broms och nytt pensionssystem Foto Colourbox
Nyheter | Karl Erik Olsson inte imponerad

Regeringen nobbar pensionärernas krav: ”Bromsen ska vara kvar”

Ansvariga politiker verkar bara se sänkta pensioner som metod för att behålla stabiliteten i pensionssystemet. Det menar SPFs ordförande Karl Erik Olsson som nu riktar kritik mot regeringen.

Publicerad 2013-01-28

Två ministrar har nu kommenterat de fem pensionärsorganisationernas omfattande och radikala förslag om hur bromsen ska kunna tas bort ur pensionssystemet. Det blev kalla handen.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund framträdde på söndagskvällen i SVTs Agenda och i morse var det socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons (M) tur i SVTs nyhetsprogram Gomorron Sverige.

Båda avfärdade alla tankar på att avskaffa bromsen som sänkte pensionerna 2010 och 2011, och som kommer att sänka dem på nytt 2014 och troligen också 2015.

– Hur kan det vara så att det bara är pensionärerna som genom sänkta pensioner kan garantera stabiliteten? Pensionssystemet har ju både en utgifts- och en inkomstsida, säger Karl Erik Olsson till veteranen.se.

Ny rond nästa vecka
Positivt är att pensionärsorganisationernas förslag uppmärksammas i medierna, menar SPFs ordförande.

– Det är glädjande att pensionsfrågorna lyfts, och att vår rapport redan är uppe till debatt, säger Karl Erik Olsson.

På tisdag i nästa vecka ska rapporten överlämnas formellt till Ulf Kristersson. Då får ministern också möta samtliga fem förbundsordföranden öga mot öga i regeringens pensionärskommitté.

– Då får vi tillfälle att berätta att vi har fler förslag än det som nu har kommit fram om att avveckla PPM-systemet. Vi har ju en rad andra långtgående idéer som skulle göra bromsen överflödig, säger Karl Erik Olsson.

Måste arbeta mer
Göran Hägglund och Ulf Kristersson försvarade Premiepensionssystemet (PPM). Hägglund anser att systemet är bra, men uteslöt inte att en del av dagens insättningar i stället skulle kunna gå till inkomst- och tilläggspensionerna.

Båda ministrarna betonade att svenskarna måste arbeta längre om pensionsnivåerna ska kunna behållas. Göran Hägglund nämnde att alla som vill och kan bör fortsätta efter 70 års ålder.

En mindre skattesänkning
Vad dagens pensionärer ska göra för att inte behöva se sina pensioner sjunka ihop diskuterades inte av varken Hägglund eller Kristersson.

Göran Hägglund valde i stället att betona ett vallöfte från valrörelsen 2010 – att om statens pengar bedöms räcka till, så ska landets pensionärerna före valet 2014 få en skattesänkning som sammanlagt får kosta 1,2 miljarder.

”Prioriterar löntagare
Karl Erik Olsson är inte imponerad av beskedet.

– Det förvånar mig att Göran Hägglund lägger så mycket energi på att tala om en skattesänkning som kanske kommer. Att löntagare betalar lägre skatt än pensionärer är en särskild orättvisa.

– Det är inte pengar som fattas, det är en klar politisk prioritering mellan löntagare och pensionärer. Och vill regeringen ta bort orättvisan så kunde man sänkt bolagsskatten lite mindre. Frågan är vem som behöver pengarna bäst.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Sex metoder

Så här tänker sig de fem pensionärsorganisationerna att intäkterna i pensionssystemet kan garanteras:

–    Premiepensionssystemet avvecklas och avgifter och tillgångar förs till inkomstpensionssystemet.
–    Överföringarna från AP-fonderna till staten 1999-2001 (258 miljarder) omprövas.
–    Pensionsavgifter ovanför intjänandetaket förs till inkomstpensionssystemet
–    Beräkningsunderlaget för pensionsavgifterna ökas genom återgång till att beräkna avgifterna på taxerad inkomst.
–    Om detta inte räcker kan man tillfälligt eller tills vidare höja pensionsavgiften
–    Om tillgångarna i AP-fonderna når ett kritiskt läge måste riksdagen ta beslut om att sänka pensionerna, tillföra mer resurser eller andra åtgärder.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas