Riskgrupper ska få vaccin först
Socialminister Lena Hallengren. Foto Tomas Södergren
Nyheter | VACCIN

Riskgrupper ska få vaccin först

När ett vaccin mot covid-19 finns kommer personer som tillhör riskgrupper samt de som jobbar med vård och omsorg att prioriteras. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (s) på en pressträff i Regeringskansliet under måndagen.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-08-31

På pressträffen deltog också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

–  Mitt huvuduppdrag är att få in vaccin i Sverige. Som det ser ut nu kan vi börja vaccinera under första kvartalet nästa år, sa Bergström.

Sverige har ett avtal med Astra Zeneca men har även förhandlingar med flera andra företag. Det kan till och med bli så att Sverige får för många doser.

2,6 miljoner människor prioriteras

–  Vi har köpt på oss mer än vad vi behöver men det är ett lyxproblem. Vi kommer att kunna sälja till andra länder, menar Bergström.

Sammanlagt rör det sig om 2,6 miljoner människor i Sverige som är över 70 år, tillhör andra riskgrupper eller som jobbar med vård och omsorg som ska prioriteras.

– Jag vill understryka att vi ännu inte vet vilket, eller mer sannolikt vilka, vaccin som blir aktuella. Men om det blir Astra Zenecas vaccin så har vi redan nu ett avtal som räcker till minst tre miljoner personer. Det känns såklart bra att kunna konstatera det, säger Lena Hallengren.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-08-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas