Rogestam och Westerholm i Fråga doktorn
Nyheter | Ålderism
Skärmdump från SVT:s Fråga doktorn

Rogestam och Westerholm i Fråga doktorn

"Varför talar vi inte om äldres självmord?" Ikväll diskuterar två av SPF Seniorernas tidigare ordförande äldres villkor - ekonomiska och pyskosociala - i SVT

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-11-26

Är det tuffare att vara pensionär nu för tiden? I SVT:s program Fråga Doktorn diskuterar Barbro Westerholm (riksdagsledamot L) och Christina Rogestam, båda tidigare ordförande i SPF Seniorerna, hur villkoren för pensionärer ser ut.

Tandhälsan viktig

Tänderna är dåliga, för man har inte har råd att få dem fixade. Och har du dåliga tänder drabbas du lätt av andra åkommor, som undernäring. Det finns även samband med dålig tandhälsa och demens.

En förfärlig bild

Man är för stolt för att söka hjälp hos det sociala, säger Christina Rogestam.
Men många, framför allt äldre kvinnor, behöver ekonomisk hjälp för att få tänderna fixade eller få råd med nya glasögon.
”Allt fler av äldre står i stadsmissionernas matköer, det är en förfärlig bild”, säger hon.

Självmord

Andra mår psykiskt dåligt, känner sig ensamma. Många i äldre generationer är uppfostrade med att inte vara till besvär, inte söka hjälp. Och de som faktiskt söker hjälp avfärdas ofta. Deras problem med nedstämdhet och depression ses som nåt som kommer naturligt med åldern. Resultatet är att många äldre väljer att ta sitt liv.

”Jag jobbade för en lag mot åldersdiskriminering, det hade aldrig gått om inte pensionärsorganisationerna tryckt på”, säger Barbro Westerholm.

Finns på SVT Play

Programmet sänds i SVT måndag 26 november 18:45

Redan nu kan du titta på programmet på SVT Play. Inslaget med Christina Rogestam och Barbro Westerholm börjar ca 23 minuter in i sändningen.

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-11-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas